Australische mediagroep Fairfax snijdt 1.900 jobs weg

Fairfax media, Australiës op een na grootste mediagroep, wil 1.900 jobs, oftewel 22 procent van zijn personeelsbestand, schrappen tijdens de komende drie jaren. Dat is maandag bekendgemaakt. De kostenbesparingen houden in dat 150 journalisten van twee kranten van de groep moeten vertrekken.

Fairfax Media is ook van plan de onlinediensten betalend te maken vanaf maart 2013. De kranten The Age en The Sydney Morning Herald, die tot de groep behoren, zullen op een compacter formaat gedrukt worden. In 2014 zal Fairfax zijn twee grootste drukpersen in Sydney en Melbourne van de hand doen en wordt de focus verlegd op online content.

'Men moet er niet aan twijfelen dat we opereren in heel uitdagende tijden', becommentarieerde Fairfax-topman Greg Hywood. 'Lezersgewoontes zijn veranderd. We nemen beslissingen om ons zakenmodel fundamenteel te veranderen.'

De herstructurering zal gespreid worden over de komende drie jaren en moet vanaf juni 2015 een besparing van 235 miljoen Australische dollar (187 miljoen euro) opleveren op jaarbasis.
Het is vooral Fairfax' grootste aandeelhouder, de rijkste Australische vrouw Gina Rinehart, die hierop aanstuurt. De mediagroep verloor sinds 2007 85 procent van haar beurswaarde.

Vorige week nog stuurde Fairfax een winstwaarschuwing de wereld in voor het huidige financiële boekjaar, dat afloopt in eind juni. Fairfax verwacht dat het resultaat nog bijna een vijfde slechter zal uitvallen dan vorig jaar, toen al een recordverlies werd geleden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees