Spaanse banken hebben recordaantal slechte kredieten

Spaanse banken hebben recordaantal slechte kredieten

Foto: REUTERS

De Spaanse banken hadden in april voor 8,72 procent slechte kredieten uitstaan, een nieuw record sinds 1994. Dat maakte de Spaanse centrale bank maandag bekend. Het cijfer wijst op de kwetsbaarheid van de financiële sector in Spanje en verklaart ook de forse opstoot van de Spaanse langetermijnrente maandagvoormiddag.

Het zijn vooral hypothecaire kredieten waar er afbetalingsproblemen mee zijn, een gevolg van de ineenstorting van de woningmarkt op het Iberische schiereiland. Maar ook consumentenkredieten hebben het moeilijk, door de recessie en de hoge werkloosheid.

In maart lag het percentage slechte leningen nog op 8,37 procent en in februari op 8,15 procent. Ter vergelijking: eind 2008, bij het begin van de crisis, kampte slechts 3,37 procent van de kredieten met betalingsproblemen.
 
De andere landen van de eurozone toonden zich begin deze maand bereid om 100 miljard euro ter beschikking te stellen van de Spaanse bankensector. Vraag is of dat bedrag zal volstaan, want er wordt verwacht dat de betalingsproblemen nog zullen toenemen.
 
Later deze week zou Spanje de resultaten van stresstesten voor haar banken bekendmaken, uitgevoerd door consultants Oliver Wyman en Roland Berger. Tegen 31 juli zouden dan de meer gedetailleerde bankenaudits gepubliceerd worden.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees