Tienerkoppel sloeg in 2009 moeder dood met hamer

Dimitri Lemmens (20) alleen voor assisen voor moord op moeder van vriendinnetje

Dimitri Lemmens (20) alleen voor assisen voor moord op moeder van vriendinnetje

Dimitri Lemmens. Foto: mdg

LEOPOLDSBURG/HEPPEN - Voor het assisenhof in Tongeren is maandag het proces tegen Dimitri Lemmens gestart. In juli 2009 sloot de toen 17-jarige jongen een duivelspact met zijn vriendinnetje Joy (15). Samen sloegen ze de moeder van Joy het hoofd in. Joy zit tot haar twintigste in een jeugdinstelling. Dimitri wordt berecht als een volwassene en mag het uitleggen op het assisenhof.

Gwenn Vangestel (36) had haar dochter Joy nog gesmeekt het uit te maken met Dimitri Lemmens. Maar Joy luisterde al lang niet meer naar haar moeder. Samen met haar vriendje beraamde ze een vreselijke moord.

In de nacht van 9 juli 2009 sloegen de twee tieners toe. Ze wilden de moord in de schoenen van een stel schimmige drugsdealers schuiven, maar hun gsm-verkeer heeft hen verraden. Liefst 506 sms'jes stuurden ze die nacht naar elkaar. Met een gat van een kwartier. Het kwartier dat Gwenn Vangestel doodgeslagen werd.

Doodgeslagen met een hamer

Joy had slaappillen in het drankje van haar moeder gedraaid en de deur opengedaan voor Lemmens. Hij had twee jassen aan, om zijn zondagse kleren niet vuil te maken. Zelf ging Joy na de eerste slag naar boven, waar haar zevenjarige tweelingzusjes lagen te slapen. Ze kon het niet aanzien hoe haar mama nog recht probeerde te komen. Maar Lemmens hamerde genadeloos op het slachtoffer in.

'Tien keer. Misschien vijftien. Ik heb de slagen niet geteld', zei hij achteraf. 'Ze heeft zich niet verweerd. Ze snakte naar adem en er kwam bloed uit haar mond. Ik werd er kotsmisselijk van. Ik ben dan maar vertrokken.'

Joy belde achteraf zelf de politie en vertelde dat ze haar moeder hevig bloedend had aangetroffen in haar flat. Dat verhaal hield ze uiteindelijk niet lang vol. Tijdens de ondervragingen door de politie bekenden Joy en Dimitri dat ze de moord zorgvuldig hadden gepland.

Lemmens alleen voor assisen

Joy werd door de jeugdrechter plichtig bevonden aan de feiten en blijft tot haar 20ste opgesloten in een jeugdinstelling. Dimitri Lemmens staat in Tongeren dus alleen terecht voor mededaderschap aan de moord op Vangestel.

'Het is niet mijn keuze dat alleen Lemmens hier voor assisen terechtstaat, maar de keuze van de wetgever. Een minderjarige, ouder dan 16 jaar, kan door de jeugdrechter uit handen gegeven worden, maar bij iemand jonger dan 16 jaar gaat dat niet', aldus openbaar aanklager Alexandra Van Kelst. 'Joy is ook plichtig bevonden aan deze feiten en zij blijft tot haar 20ste opgesloten in de instelling in Beernem.'

Verdediging hoopt op milde straf


De verdediging van Lemmens liet al weten dat het pleidooi voor de debatten over de schuldigverklaring heel kort zal zijn, omdat Lemmens de feiten bekend heeft. 'Het is voor ons van belang om uiteen te zetten wat de concrete aanleiding was voor de feiten. We zullen ons vooral concentreren op de debatten over de strafmaat', zei Michiel Van Kelecom.

De verdediging is ervan overtuigd dat de nu 20-jarige beschuldigde mits een strakke begeleiding nog een toekomst heeft.  

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees