7 feiten in 7 video's

Paul McCartney wordt 70

Paul McCartney wordt 70

Op 28 maart gaf Paul McCartney nog het beste van zichzelf in het Antwerpse Sportpaleis. Foto: ©GOEDEFROIT MUSIC

Sir James Paul McCartney, bijgenaamd 'Macca' en vooral gekend als bassist, zanger en songwriter bij de Britse groep The Beatles, verjaart vandaag. Hij wordt 70 en maakte in die 70 levensjaren heel wat mee. Wij kozen er 7 dingen uit.

The Quarrymen

Paul McCartney werd op 18 juni 1942 geboren in Liverpool, Engeland, als zoon van een verzorgster en een katoenverkoper en vrijwillig brandweerman. Hij ging in Liverpool naar school en leerde daar George Harrison kennen.

Onder invloed van zijn vader, die trompet speelde, werd Paul aangemoedigd om muzikant te worden. Hij leerde heel wat instrumenten bespelen: onder meer piano, tuba, trompet en gitaar.

Op vijftienjarige leeftijd leerde McCartney John Lennon kennen, die op dat moment in een skiffle/rock-'n-roll-groepje  – 'The Quarrymen' – speelde. Het duurde niet lang voor Paul lid werd van de groep en iets later volgde ook George Harrison. In 1958 nam de groep hun enige professionele plaat op, waarop onder meer de cover 'That'll Be The Day' stond.

The Beatles

Na heel wat naamsveranderingen en personeelswissels, gingen de muzikanten in 1960 definitief voor 'The Beatles'. Het was de start van tien jaar 'Beatlemania' – hysterische reacties van voornamelijk jonge tienermeisjes.

The Beatles werden geroemd voor talloze verwezenlijkingen, van 'pionierend werk in de geluidsstudio' tot 'het uitbouwen van popmuziek'. Paul McCartney zelf krijgt in het 'Guiness World Records'-boek trouwens de vermelding van 'meest succesvolle componist en artiest ooit'.

Samen met John Lennon was McCartney het brein achter de meeste liedjes van The Beatles. Onder meer het meest gecoverde lied ter wereld – 'Yesterday' – is van de hand van Paul.

Na de dood van manager Brian Epstein, raakte de groep in de knoop. Paul McCartney nam vervolgens officieus de leiding van de groep over, maar volgens sommige critici kwam het nooit meer goed.

Uiteindelijk besloot de groep er in 1970 een punt achter te zetten.

Wings

Na The Beatles vormde Paul McCartney al snel een andere band: Wings. Die bleef actief tot 1981.

In totaal bracht de groep 9 albums en 23 singles uit. Daarvan belandden 2 liedjes op #1 in Amerika en 1 liedje in Groot-Brittanië.

Wings kende  wisselend succes en ook veel personeelswissels. Niet minder dan drie gitaristen en vier drummers passeerden de revue. De groep bestond wel steeds uit een vast basis-trio: Paul McCartney, zijn vrouw Linda en gitarist/zanger Denny Laine.

Solo

Nog voor The Beatles officieel gesplit waren, werkte Paul McCartney al aan een solo-carrière. In 1970 kwam 'McCartney' uit, Pauls eerste solo-album. Het album werd volledig geschreven en gemaakt door hemzelf, met uitzondering van wat achtergrondgezang van zijn vrouw Linda.

In 1980 volgde 'McCartney II' en inmiddels bestaan er al meer dan 20 solo-albums. Daarop staan veel hits, zoals 'We All Stand Together' en 'Ebony And Ivory' (met Stevie Wonder).

3 keer getrouwd

Paul McCartney verscheen tot vandaag drie keer voor het spreekwoordelijke altaar. Zijn eerste vrouw was Linda Eastman. Zij was muziekfanaat en -fotograaf en ze ontmoette The Beatles en McCartney voor het eerst in 1966. Drie jaar later was het stel getrouwd.

De twee werkten muzikaal veel samen: ze namen albums op en ze traden vaak samen op. Beiden waren ze vegetarisch en dierenrechtenactivist. In totaal verwekten ze vier kinderen. Ze bleven samen tot Linda's dood in 1998. Ze stierf aan borstkanker.

In 2002 trouwde McCartney met Heather Mills, een voormalig model en anti-landmijn-campagneleidster. Ook met haar verwekte Paul een kind. Amper vier jaar later, echter, in 2006, raakte het stel verwikkeld in een ware vechtscheiding die twee jaar duurde.

Op 9 oktober 2011 trouwde de ex-Beatle voor de derde keer, met Nancy Shevell. Het was een zeer kleinschalige trouw, na vier jaar daten.

Sir

Tijdens de '1997 New Year Honours' werd Paul McCartney door Koninin Elizabeth II geridderd 'voor diensten aan de muziek'. 'Een grote eer', vond McCartney, waarna hij in zijn 'acceptance speech' Liverpool en The Beatles bedankte, 'zonder wie het allemaal niet mogelijk was geweest'.

Vegetariër

Hoewel Paul McCartney ooit de ongezonde toer opging met verschillende soorten drugs, was hij hartstochtig vegetariër. Met zijn vrouw Linda ijverde hij vaak voor dierenrechten. Zo bracht Linda in 1991 eigen vleesvervangers op de markt. Die werden gemaakt door Linda McCartney Foods. Om het voortbestaan daarvan te garanderen, moest Paul in 1999 nog 3 miljoen pond neertellen.

McCartney zette zich op vele manieren in voor dierenrechten en vegetarisme. Zo had hij in 2009 nog een briefwisseling met de Dalai Lama, waarin hij hem duidelijk probeerde te maken dat er gezonde alternatieven voor vlees bestaan. In dat jaar schaarde hij zich bovendien ook achter 'vleesloze maandag'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees