Photovoltaïsche sector: 'Voorbode van meer slecht nieuws'

De intentie tot sluiting en collectief ontslag bij zonnecellenproducent Photovoltech uit Tienen is de voorbode van veel meer slechts nieuws uit de sector van de zonnepanelen. Dat zegt voorzitter Alex Polfliet van PV-Vlaanderen, de sectorfederatie voor fotovoltaïsche zonne-energie. Hij verwacht dat binnen een periode van zes maanden alle 6.000 banen bedreigd zijn.

De problemen bij Photovoltech zijn niet meteen terug te voeren tot het terugschroeven door de Vlaamse regering van de subsidies voor groene stroom. Maar, zegt Polfliet, het is wel een voorbode van wat de sector te wachten staat.

De voorzitter van PV-Vlaanderen gaat ervan uit dat binnen een termijn van zes maanden alle 6.000 jobs uit de sector bedreigd zijn. De meeste werknemers in de sector werken voor installateurs van zonnepanelen.

'Er zal heel weinig van overblijven.' Polfliet heeft nu al weet van twee middelgrote bedrijven die hun personeel vooropzeg hebben gegeven. De rest zal volgen, afhankelijk van de financiële reserves, luidt het.

Behalve de afbouw van de steun speelt ook de onzekerheid over de geplande netvergoeding. 'Door die onzekerheid willen de banken niet meer financieren.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees