Man ontvangt uitkering in Nederland en leefloon in Lanaken

LANAKEN - Onderzoek van de sociale recherche in Maastricht heeft een bijstandsfraude blootgelegd waarbij een inwoner van de Nederlandse stad als dakloze een uitkering ontving in Maastricht en tegelijk een leefloon kreeg van het OCMW in Lanaken. Maastricht is zo voor tienduizenden euro's lichter gemaakt.

De 53-jarige man werd gearresteerd wegens domiciliefraude. Hij kreeg in 2010 en 2011 een bijstandsuitkering. Hij gaf zich aan als dakloze met een adres bij het Leger des Heils. Eind 2011 was de man echter spoorloos, waarna de uitkering stopgezet werd.

Begin 2012 dook de man opnieuw op en vroeg hij weer een uitkering aan. Dat deed de twijfels rijzen bij de bevoegde instanties. Onderzoek wees uit dat hij in Lanaken een leefloon ontving. Er volgde een internationaal rechtshulpverzoek in samenwerking met de politie in Lanaken.

Vanaf mei 2009 verbleef de man op diverse plekken in België. De verdachte verklaarde dat hij in 2010 een eerste keer in Maastricht een uitkering kreeg. Hij had snel door dat het OCMW niet terugkoppelde met buitenlandse instanties. Volgens de sociale recherche kon de man goed leven van zijn dubbele uitkering. Maastricht zal de volledige bijstandsuitkering terugvorderen.

Op managementsniveau zijn er tussen het OCMW van Lanaken en Maastricht afspraken gemaakt om de dubbele uitkeringen te voorkomen. De samenwerking met de Belgische uitkeringsinstanties zal geïntensifieerd worden', aldus Peter van Ochten van de sociale recherche.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees