'Overal in het appartement lag bloed'

LEOPOLDSBURG/HEPPEN - Op het proces tegen Dimitri Lemmens voor het hof van assisen in Tongeren zijn maandagmiddag de eerste getuigen aan het woord gekomen. De beschuldigde nam zichtbaar gespannen plaats in de zaal.

Drie mensen van de politie Kempenland deden op 9 juli 2009 de eerste vaststellingen in het appartement van Gwenn Vangestel aan de Markt in Heppen. Het slachtoffer had toen nog een reutelende ademhaling, maar voor de politiemensen was het duidelijk dat ze zware slagen op het hoofd gekregen had.

'Het was even schrikken toen we in het appartement kwamen. Er was de zware impact op het hoofd. Overal lag bloed, op de zetel en kussens in de living', vertelde mug-verpleegkundige Donja Witkowski. De hulpdiensten namen Vangestel nog mee, maar de vrouw bezweek kort na aankomst in het ziekenhuis.

'Een bitch'

Politievrouw Ann Koopmans nam een eerste audiovisueel verhoor af van Joy, de toen 15-jarige dochter van het slachtoffer. De aanwezigen in de zaal kreeg een arrogante Joy te zien, die zich volgens de onderzoekers als een 'bitch' gedroeg. Ze werkte niet mee, was onverschillig en hulde zich in stilzwijgen. Toen de Hasseltse speurder Eric Valkenborg haar confronteerde met het feit dat ze als verdachte verhoord werd, zei ze met een verbaasde blik: 'Wat?'

Op de beelden was te zien dat Valkenborg haar vroeg of ze nu zelf iets ging vertellen of dat de politie op basis van de bewijzen moest uitzetten wat er gebeurd was. Aanvankelijk zei Joy niets. 'Ik heb niks gedaan. Als je toch zo slim bent, zoek het dan maar zelf uit. Doe maar wat je moet doen. Ik wil niet praten', zei Joy.

'Hij kon paar dagen erg lief zijn'

Omdat het verhoor niet vlotte, gooiden de onderzoekers het over een andere boeg en begonnen ze over haar relatie met Dimitri. Joy werd vervolgens emotioneel en verklaarde dat ze slagen kreeg van Dimitri. Joy vertelde ook dat Dimitri gedurende een viertal maanden elke dag bij haar thuis zat. 'Lemmens kon een paar dagen heel lief zijn, maar dat kon snel omslaan', zei Joy. Lemmens zelf fronste zijn wenkbrauwen bij het horen van het relaas van Joy.

Dinsdag is het uitkijken naar de clash tussen Lemmens en zijn toenmalig liefje Joy, die tot haar twintigste opgesloten blijft in de jeugdinstelling in Beernem.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees