OCMW koopt huis voor minderjarige asielzoekers

OCMW koopt huis voor minderjarige asielzoekers

De hoekwoning die het OCMW aankocht voor minderjarige asielzoekers. Foto: fg

Lubbeek -

Het OCMW van koopt een huis voor de opvang van vijf minderjarige asielzoekers.

Ruim twee jaar geleden onderhandelde Groen een politiek akkoord om een lokaal opvanginitiatief op te starten in Lubbeek. Onlangs gaf de OCMW-raad haar fiat voor de aankoop van het hoekhuis tegenover Happyland. Het wordt het onderkomen van vijf niet-begeleide minderjarige jongeren. De zoektocht naar een geschikt huis heeft erg lang geduurd. Telkens was er wel een argument om de woning niet te kopen. Magda Verbeelen, gewezen OCMW-raadslid voor Groen schuimde dagelijks de woningmarkt af in Lubbeek. Als voogd voor niet-begeleide minderjarigen informeerde zij ook het OCMW over de financiering door Fedasil. ‘Mits een goede opvolging van het dossier kunnen met de ontvangen subsidies zowel de afbetaling als de werkingskosten gedragen worden’, klinkt het bij Groen-Lubbeek.

Rijke gemeente

‘Met de opstart van het lokaal opvanginitiatief draagt Lubbeek, als een van de rijkste gemeenten in Vlaanderen, nu ook haar steentje bij om het probleem van asielzoekers mee te helpen oplossen. Maggy De Block (Open VLD) mag dan wel beweren dat de opvangcrisis voorbij is, toch verblijven er nog steeds 180 jongeren in hotels zonder begeleiding en zonder medische zorg’, zegt Ann De Martelaer (Groen).

Vijf van hen nu kunnen doorstromen naar Lubbeek en begeleiding krijgen van het OCMW. Wanneer een jongere een verblijfsvergunning op zak heeft, dan heeft hij twee maand de tijd om het lokaal opvanginitiatief te verlaten. Als hij 18 jaar oud wordt en de asielprocedure is nog niet ten einde, dan moet hij naar een opvanginitiatief voor meerderjarige alleenstaanden tot de asielprocedure is afgerond. Groen zet de schouders onder dit project en wil met het OCMW constructief meewerken.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio