Tweede editie van Vaartkomopzondag

Vernieuwde wijk laat in kaarten kijken

Vernieuwde wijk  laat in kaarten kijken

Geïnteresseerden kunnen zondag de sfeer van weleer opsnuiven, maar ook kennismaken met een wijk die in constante evolutie is. Foto: credit

Leuven -

Leuvenaars die nieuwsgierig zijn naar de realisaties en nieuwe plannen voor de buurt rond de Vaartkom kunnen zondagnamiddag terecht op de tweede editie van de Vaartkomopzondag.

De Vaartkom in Leuven heeft de voorbije jaren een gedaanteverwisseling ondergaan. In die mate zelfs dat veel Leuvenaars door het bos van bouw- en vernieuwingsprojecten de bomen niet meer zien.
‘De Leuvense Vaartkom evolueert inderdaad heel snel’, zegt Veronique Henderix van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL). ‘Stilaan groeit de oude en industriële site rond de vaart en de Dijle uit tot een nieuwe en groene stadswijk. Projecten als het OPEK, De Hoorn, De Balk van Beel, het kantoorgebouw Vander Elst en de trappen naar de Keizersberg zijn ondertussen (bijna) helemaal afgerond. Andere projecten zijn recent opgestart. Denk maar aan De Latten, Het Engels Plein en de straten rondom de Vaartkom. Meerdere bouwheren zijn overigens vandaag nog met plannen voor de volgende jaren bezig’, aldus Henderix.
Om al deze veranderingen op een rijtje te zetten en om een huidige stand van zaken mee te geven, organiseert de stad samen met alle investeerders nu zondag 24 juni voor het tweede jaar op rij de Vaartkomopzondag.
Lokale handelaars houden open deur en de verschillende partners van de Vaartkom stellen die dag hun plannen voor en zetten hun werven en gebouwen open. Tussen 12 en 18 uur zijn er zowat overal op de site doorlopend rondleidingen en werfbezoeken.

Nostalgie opsnuiven

Niet enkel voor Leuvenaars die nieuwsgierig zijn naar wat er allemaal is gerealiseerd of de volgende jaren nog staat te gebeuren, is Vaartkomopzondag een uitgelezen kans. Nostalgische bewoners die nog een laatste keer de sfeer willen opsnuiven van de vroegere buurt, zijn eveneens aan het juiste adres.’Eigenlijk is het nu een uniek moment om de Vaartkom te bezoeken’, zegt schepen Carl Devlies.’De wijk zit tussen twee tijdperken in. De toekomst is al op heel wat plaatsen duidelijk zichtbaar. Daarnaast is het eigenlijk ook een stuk afscheid nemen van het verleden. Meerdere oude gebouwen gaan weldra nog verdwijnen. Denk maar aan de brouwerij de Dijle die je voor het laatst kan bekijken. Op die locatie komt weldra het meest recente project: de DijleDelta.’

www.leuven.be/leven/stadsvernieuwing/vaartkom/vaartkomopzondag

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio