Politiezone Grensleie zet nieuwe middelen in tegen criminaliteit

Intelligente camera wapen tegen grenscriminaliteit

Intelligente camera wapen tegen grenscriminaliteit

De camera kan gemakkelijk op een voertuig gemonteerd worden, zoals hier rechts op het dak. Foto: evr

MENEN/LEDEGEM/WEVELGEM -

De politie van de zone Grensleie zet een camera met nummerplaatherkenning in tegen grens- en verkeerscriminaliteit. De camera herkent geseinde voertuigen.

De bende die sinds begin dit jaar vanuit Frankrijk een hele reeks brutale homejackings en inbraken op haar kerfstok heeft, sloeg ook een aantal keren genadeloos toe in de zone Grensleie.

‘Mede daardoor hebben we nu een zogenaamde ANPR-camera in gebruik genomen. Deze Automatic Number Plate Recognition-camera herkent onmiddellijk de nummerplaten van voertuigen die geseind staan. De camera is via een boordcomputer verbonden met de databanken met verdachte wagens', legt korpschef Dominique Demey uit.

Ook bestuurders die zich ondanks een rijverbod of zonder verzekering in het verkeer wagen, lopen tegen de lamp.

De camera kan gemakkelijk op een politievoertuig gemonteerd worden.

‘Per uur kunnen we zo 3.600 wagens controleren. Bovendien is de camera verbonden met een gps, zodat we meteen ook de plaats en het tijdstip waar(op) het verdachte voertuig werd gezien, kunnen opslaan.'

Grensleie investeerde 50.000euro in de nieuwe camera. Andere zones, zoals Oostende en Arro Ieper hebben al dergelijke intelligente camera's in gebruik en vanaf volgende maand zal er ook een operationeel zijn in de zone Roeselare-Izegem-Hooglede.

Grenscamera's

De politie van Menen, Wevelgem en Ledegem is niet van plan het hierbij te laten.

‘De aankoop van de ANPR-camera was sowieso gepland, maar de golf van grenscriminaliteit van de voorbije maanden noopt tot verdere stappen. Zo valt binnenkort een beslissing over de aankoop van nog eens vier vaste herkenningscamera's die wij in Menen aan de Franse grens willen ophangen en ook Wevelgem zal volgend jaar een ANPR-camera installeren', zegt burgemeester Gilbert Bossuyt (SP.A) als voorzitter van het politiecollege. ‘Ook aan de Franse kant van de grens staan er al dergelijke camera's. Zaak is nu om goede afspraken te maken met de Fransen over de locatie van de camera's, zodat we geen dubbel werk doen.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio