Stad stelt fiets gratis ter beschikking voor Hasselaren

Te huur: rolstoelfiets voor personen met handicap

Te huur: rolstoelfiets voor personen met handicap

Schepen Toon Hermans mocht de nieuwe rolstoelfiets uittesten. Foto: rgg

Hasselt -

Het stadsbestuur van Hasselt heeft een duo rolstoelfiets gekocht die gebruikt kan worden door personen met een handicap. De huurfiets kan gratis afgehaald worden door Hasselaren bij de vzw Intesa.

De rolstoelfiets kost 7.000 euro en is elektrisch gemotoriseerd. ‘Deze fiets is speciaal ontwikkeld voor personen met een handicap’, zegt schepen voor Toegankelijkheid Toon Hermans (Groen). ‘Het stadsbestuur van Hasselt wil immers de toegankelijkheid voor personen met een beperking verhogen.’ De duo rolstoelfiets, type Fun 2 Go, geeft families de kans om samen te fietsen. De fiets is ontwikkeld zodat de persoon met een beperking een zitplaatsje, zonder rolstoel, heeft langs de begeleider. De persoon met een beperking kan als hij wil zelf ook trappen op de fiets. De handige rolstoelfiets werd door het stadsbestuur van Hasselt aan de vzw Intesa geschonken. Intesa is een dienstencentrum voor personen met een mentale of fysieke beperking.

‘De duo rolstoelfiets kan door iedere Hasselaar met een beperking gratis ontleend worden bij de vzw Intesa’, zegt Hermans. ‘Voorlopig is het de fiets alleen beschikbaar voor Hasselaren, maar mogelijk verandert dat in de toekomst. Wel moet op voorhand een borgsom van 50 euro worden betaald.’

Intern gebruik

De vzw Intesa kocht al eerder een gemotoriseerde rolstoelfiets waarbij mensen met een rolstoel achterop een fiets worden geplaatst. Deze fiets wordt echter alleen maar intern gebruikt. ‘We zijn enorm tevreden met de aankoop van een tweede fiets door de stad Hasselt’, zegt Dieter Tuybens, directeur van vzw Intesa.

‘Deze fietsen zijn belangrijk voor onze gasten. We hebben zelf al veel acties op touw gezet om inkomsten te verkrijgen voor de aankoop van deze fietsen. Momenteel sparen we voor een derde fiets. Mensen die willen mee fietsen als vrijwilligers met de personen met een handicap zijn ook nog steeds welkom bij ons.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio