Klap tegen boom werd Veurnenaar fataal

Ondernemer Frans Delva sterft in auto-ongeval

De wagen van Frans Delva botste tegen een boom en kwam tot stilstand in de berm. Foto: mma

Pollinkhove/Veurne/Lo-Reninge -

Dinsdagmorgen reed de Veurnse ondernemer Frans Delva (83) tegen een grote hoop aarde in Pollinkhove. De daaropvolgende klap tegen een boom werd hem fataal.

De wegeniswerken die momenteel in de Romanestraat uitgevoerd worden - een firma voert er aarde aan om de bermen na graafwerken te versterken - spelen blijkbaar vooral oudere bestuurders parten. Vorige week raakten twee bejaarde dames gewond toen hun auto met een wiel in de aardeberm terecht kwam en van daar tegen een boom aan de overzijde van de weg gekatapulteerd werd. Dinsdagmorgen botste Frans Delva op een meterhoge hoop aarde die de breedte van een baanvak vulde. Hij verloor de controle over zijn stuur en knalde enkele tientallen meter verder te pletter tegen een boom. De geknelde bestuurder werd door de brandweer van Lo-Reninge uit zijn wagen bevrijd. Maar ondanks reanimatiepogingen overleefde hij de klap, die vooral de linkerkant van zijn hart trof, niet.

Delva was een succesrijk ondernemer en een begrip in agrarische kringen. Hij werd geboren in een eenvoudig landbouwersgezin in Vleteren, maar in 50 jaar tijd slaagde hij er in een dertiental ondernemingen op te richten, van veevoederbedrijven tot een versmarkt. Hij deed ook verzekeringen en baatte verschillende vakantieverblijven uit. Tot de dag van zijn dood leidde hij nog zijn bouwbedrijf. Hij kwam van een bouwwerf toen het ongeval gebeurde. ‘Om 6.30 uur was hij al weer in zijn kantoor. Opa was er altijd de eerste en vertrok als laatste. Tussendoor reed hij van de ene werf naar de andere vakantiehoeve. Hij was altijd bezig en zat nog vol plannen', zegt kleindochter Nathalie Delva, CD&V-schepen in Veurne. ‘Hij hield ongelooflijk veel van zijn familie. Die kwam altijd op de eerste plaats. Hij had een neus voor zaken maar ook een heel groot hart. Over 2 weken stond er een groot familiefeest gepland.'

Frans Delva verloor zijn eerste vrouw op 27-jarige leeftijd en hertrouwde met Marie-Jeanne Destrooper, dochter van de wereldbekende koekjesfabrikant Jules Destrooper. In 2005 verscheen het boek Frans Delva, van Boer tot Agro-industrieel, het geheim van zijn succesrijk ondernemerschap, geschreven door Fernand Vanhee.

Frans Delva wordt zaterdag om 10.30 uur in de Sint-Niklaaskerk in Veurne begraven.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio