63 West-Vlaamse molens moeten af en toe werken

Molenaars met een passie

(vlnr.) Stijn Vancauwenberghe, Michiel Vinck en Geert Maelbrancke willen de stiel van molenaar in ere houden. Foto: Edith Van Wuytswinkel

RUISELEDE/ROESELARE/BRUGGE -

Zo'n 70 gepassioneerde molenaars bezochten afgelopen weekend verschillende molens in de regio. Ze maken er een erezaak van om de 63 West-Vlaamse molens in goede conditie te houden.

Molenaars uit Zeeland en Oost- en West-Vlaanderen kwamen zaterdag samen in het molendorp Ruiselede. In Hostens Molen dronken ze een eerste kop koffie. Ze werden er op een demonstratie getrakteerd door molenaar Stijn Vancauwenberghe(30), die op veel wind kon rekenen om de stellingmolen te laten malen.

Deze man uit Beernem, die overdag werkt als animator in een rustoord, was als jonge snaak al gepassioneerd door molens. Hij fietste het land af om molens te kijken. Vijf jaar geleden volgde hij een molenaarscursus. Als vrijwillig molenaar laat hij nu elke eerste zondag van de maand de Ruiseleedse molen draaien. Daarnaast verzorgt hij ook de Kalfmolen te Knokke-Heist.

Om de beurt

‘Het is essentieel voor de goeie staat van de 63West-Vlaamse molens dat ze regelmatig draaien', zegt Frank de Craeke, voorzitter van de Werkgroep West-Vlaamse Molens. Omdat er niet veel molenaars meer zijn, gaan ze in groepje om de beurt een molen verzorgen.

‘Ik beschouw het als mijn verantwoordelijkheid om deze oude gebouwen met hun specifieke mechaniek in ere te houden', zegt kersvers molenaar Geert Maelbrancke(52) uit Roeselare. Hij bakt zelf het brood voor zijn gezin en door zich te verdiepen in meelmengsels, groeide zijn interesse voor de molenaarsstiel. Vorig jaar begon hij aan een opleiding, samen met de 23-jarige Bruggeling Michiel Vinck. Ze hebben intussen genoeg praktijkervaring opgedaan om een molen te mogen bedienen. ‘Van kleins af is dit mijn passie. Ik kon niet langs de molens op de Brugse Vesten passeren zonder er binnen te springen', vertelt Vinck.

Voor deze mannen gaat het om meer dan het laten draaien van de wieken. ‘Het is het geheel. De eeuwenoude techniek, maar evengoed het voelen van het vers gemalen meel', zeggen ze.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio