Directie Crown: ‘Anders was veiligheid niet gegarandeerd'

Directie verjaagt personeel van terrein

Directie verjaagt personeel van terrein

De buitengegooide werknemers hielden dan maar een protestmars door Deurne. Foto: Vincent Callot

DEURNE -

De directie van het verpakkingsbedrijf Crown Cork in Deurne heeft gisteren met behulp van deurwaarders en politie haar eigen personeelsleden van het terrein laten verwijderen toen die daar een solidariteitsactie wilden houden. ‘Nooit vertoond', foeteren de vakbonden. ‘Het was nodig om de veiligheid te garanderen', zegt de directie.

Zowat 500 werknemers en sympathisanten van Crown Cork waren gisterochtend samengekomen op het parkeerterrein van de firma om er een solidariteitsactie te houden. De directie heeft vorige week meegedeeld dat de fabriek haar deuren sluit. Daardoor verliezen meer dan driehonderd mensen hun baan.

‘De bedoeling was op het terrein een soort gezellige pensenkermis te houden om het getroffen personeel een hart onder de riem te steken', zegt ACV-secretaris Luc De Bruyn.

Maar dat was buiten de directie gerekend: vier deurwaarders kwamen samen met de politie iedereen weghalen. Wie het bedrijfsterrein nog zou betreden, mocht een boete van 2.000 euro verwachten.

‘Dit is werkelijk nooit vertoond', zegt Joppe Van Meervelde van het ABVV. ‘Het is de derde keer dat de directie ons koud pakt. Een eerste keer bij de aankondiging van de sluiting, een tweede keer toen ze de poorten vergrendelde op de dag dat er sociaal overleg gepland was, en vandaag opnieuw.'

Protest aan Sportpaleis

In plaats van de ‘pensenkermis' hielden de werknemers een protestmars naar het kruispunt aan het Sportpaleis. Daar gingen de betogers op de grond zitten en hielden ze een minuut stilte om de houding van de directie aan te klagen. Terug aan het bedrijf wilden ze de festiviteiten op straat voortzetten. De situatie dreigde even uit de hand te lopen toen de deurwaarders de poorten van Crown wilden sluiten. Uiteindelijk werd beslist om voorbij de ingang een symbolisch lint te spannen, waar de werknemers niet mochten passeren.

‘Het is niet te geloven dat de directie tot deze stap overgaat één dag voor het verzoeningsgesprek en op een moment dat het personeel emotioneel zo diep zit', zegt Luc Van der Vinck, secretaris van ABVV-Metaal.

‘Voor ons was het een pure veiligheidskwestie', zegt commercieel directeur Luc Bosschaerts van Crown Cork. ‘We hadden gehoord dat 800 mensen op het bedrijfsterrein zouden samenkomen. Omdat wij nog steeds verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op ons terrein, wilden we geen risico's nemen.'

Professor arbeidsrecht Frank Hendrickx van de KU Leuven zegt dat het ‘hoogst uitzonderlijk' is dat een bedrijf zijn personeel van zijn eigen terrein laat verwijderen. ‘Vooral omdat het hier niet om stakersposten gaat maar om een manifestatie van sympathisanten', zegt hij. ‘Al kun je je afvragen waarom deze actie precies op het bedrijventerrein moest worden gehouden, en of iedereen die daar aanwezig was wel het recht had om daar te zijn. Je kunt niet zomaar een ongecontroleerde opendeurdag toelaten op je bedrijf. Het is duidelijk dat er nu snel een onafhankelijke sociaal bemiddelaar moet komen die iedereen weer rond de tafel kan krijgen.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio