Deurwaarders verpesten solidariteitsactie personeel

Alweer heibel bij sluitend Crown Cork

De vakbonden organiseerden een solidariteitsactie. Foto: vc

Deurne -

De gemoederen liepen dinsdag hoog op bij het personeel van het Deurnese Crown Cork. Wat een ludiek feest op de parking van het bedrijf moest worden, liep uit op een felle betoging met een bittere nasmaak.

Het personeel van Crown Cork maakte zich aanvankelijk op voor een feestdag. ‘Het was een mogelijkheid om onze miserie even te vergeten, en ons samen met de collega's te amuseren', zegt een werknemer. ‘Maar zelfs dat blijkt de directie ons niet te gunnen.'

De personeelsleden van Crown kregen de laatste maanden zware klappen te verwerken. Kort na de aankondiging van de sluiting van het bedrijf overleden twee collega's, en nu lijkt ook de hoop op een goed sociaal plan ver te zoeken. Toen de vakbonden dinsdag een solidariteitsactie voor het personeel wilden organiseren op de parking van het bedrijfsterrein, ontzegden enkele deurwaarders hen de toegang.

Praktisch probleem

Hoewel de bonden hun militanten rustig probeerden te houden, werd de sfeer bij momenten grimmig. Vooral de deurwaarders moesten het ontgelden en kregen menig scheldwoord naar het hoofd geslingerd.

Toen de deurwaarders de poorten wilden sluiten, stootten ze op een praktisch probleem. De arbeiders hadden namelijk een vorklift voor de poort geplaatst. En aangezien hen de toegang tot het domein werd ontzegd, wou niemand het toestel verplaatsen. Toen de vraag werd gesteld wie de sleutels van de machine had, begonnen alle aanwezigen met hun sleutelbossen te wuiven. Daarop lieten de deurwaarders een takeldienst aanrukken, die de vorklift wegsleepte. Terwijl sommige werknemers zich kwaad maakten, concentreerden anderen zich op de aanwezige frieten en hamburgers.

De feestelijke activiteiten stonden in schril contrast met het onbegrip en de frustraties van de werknemers. Iedereen vroeg zich af hoe het nu verder moet met de onderhandelingen voor een sociaal plan. Woensdag staat er een verzoeningspoging op het programma. ‘Maar ik weet niet wat we de directie morgen nog moeten vertellen na deze provocatie', zegt Guy Vertommen van ABVV Metaal. Ook de vroegere afgevaardigde van het ABVV, Theo Bracke, is aanwezig. Hij komt zijn vroegere collega's een hart onder de riem te steken. ‘Ik ben op mijn 15de bij Crown beginnen werken en ben er 42 jaar gebleven. Een week nadat ik met pensioen ging kondigde men de sluiting aan. Ik was er niet goed van, maar mijn opvolgers doen het heel goed. Ik denk niet dat ik deze zware toestand nog had aangekund.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio