Vier op de tien rusthuisbewoners vermageren door slechte maaltijden

Kruiden moeten ondervoede bejaarden beter doen eten

Kruiden moeten ondervoede bejaarden beter doen eten

Bejaarden krijgen vaak smakeloos eten op hun bord. Dit Brugse rusthuis heeft zijn menu's aangepast toen enkele bewoners dreigden met een hongerstaking. Foto: mvn

Vier op de tien rusthuisbewoners in Vlaanderen dreigen ondervoed te geraken, onder meer omdat ze de maaltijden die ze krijgen niet te eten vinden. ‘Met wat kleine ingrepen kun je dat probleem indijken', zegt onderzoeker Dimitri Beeckman. ‘Het eten meer kruiden en bewoners zelf hun fruit laten kiezen lost al veel op.'

Vier op de tien rusthuisbewoners lopen een ‘gemiddeld tot hoog' risico op ondervoeding. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent en het Leuvense kenniscentrum Center for Gastrology. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat de maaltijden in die rusthuizen gewoon niet lekker zijn.

‘We hebben ons onderzoek gedaan in twee Brugse woonzorgcentra, maar het percentage ligt in de lijn met wat we zouden kunnen verwachten in de rest van Vlaanderen en Europa', zegt onderzoeker Dimitri Beeckman. ‘Behalve voor rusthuizen zijn de cijfers ook voor ziekenhuizen alarmerend: daar gaat het om 60 tot 70procent.'

Kiezen uit fruitmand

Om iets aan dat probleem te doen, werden de maaltijden in de twee Brugse rusthuizen lekkerder gemaakt. ‘De recepten werden bijgestuurd', zegt Beeckman. ‘De koks deden bijvoorbeeld meer kruiden op het eten. Dat moest vooral de geur versterken. Die bepaalt sterk de smaak van het eten en bij het ouder worden gaat net vooral het reukvermogen verloren.'

‘En in plaats van een stuk fruit naast het bord van de bewoners te leggen, hebben we een fruitmand in de eetzaal gezet zodat ze zelf konden kiezen', zegt Beeckman. ‘Ook dat hielp. Het is belangrijk dat ouderen zelf kunnen beslissen tijdens hun maaltijd. Als je hen twee verschillende menu's aanbiedt in plaats van hen te dwingen om te eten wat de pot schaft, verbeter je ook al sterk dat gevoel.'

Gerard Vancoillie (70) uit Brugge kent het probleem als geen ander. Hij dreigde enkele jaren geleden met een hongerstaking omdat hij de maaltijden die het Brugse OCMW maakte voor de rusthuizen en de dienstencentra niet te eten vond. ‘Mensen onderschatten dat vaak, maar als bejaarde heb je tijdens je dag vaak alleen nog die lekkere maaltijd. En toen in Brugge een nieuwe grootkeuken werd geïnstalleerd, kregen we opeens opgewarmde kost in plaats van het heerlijke eten dat voordien nog in de rusthuizen en dienstencentra zelf werd bereid.'

Tot een echte hongerstaking kwam het niet, het Brugse OCMW leerde zijn lesje en paste zijn menu's en werkwijze aan.

Het Center for Gastrology heeft nu een opleiding uitgewerkt om koks uit de zorgsector maaltijden te laten koken die rusthuisbewoners liever lusten. ‘Nadat we de menu's hadden aangepast, bleek dat een derde van de bewoners bij wie ondervoeding dreigde, uit de gevarenzone was geraakt', zegt Beeckman. ‘We hopen dat de overheid de opleiding voor koks en de aandacht voor betere rusthuismaaltijden nu uitbreidt naar heel Vlaanderen.'

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) heeft de Hoge Gezondheidsraad en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde gevraagd om advies over het probleem van ondervoeding. ‘De cijfers zijn inderdaad van die aard dat het meer aandacht vergt', zegt Vandeurzen. ‘Ondervoeding is niet alleen een probleem in de ouderenzorg of in het ziekenhuis, maar ook bij bejaarden thuis. Ouderen die alleenstaand zijn of worden, doen soms de moeite niet meer om voor zichzelf een warme maaltijd te koken of te laten brengen. Aan huis gebrachte maaltijden eten ze vaak niet op. Maar dat ligt lang niet altijd aan de kwaliteit van de maaltijden alleen. Het onderzoek nu is maar bij een heel beperkt aantal rusthuizen gevoerd, er is dus nog meer studiewerk nodig.'

Corrigeer

NIEUWS