‘Feiten onherroepelijk verjaard, dus geen straf meer mogelijk voor Capiau'

‘Feiten onherroepelijk verjaard, dus geen straf meer mogelijk voor Capiau'

Foto: vtm

Walter Capiau kan niet meer strafrechtelijk worden vervolgd voor het misbruik van twee tienerjongens, want volgens het parket van Veurne zijn de feiten onherroepelijk verjaard. Wél kunnen zijn slachtoffers bij de rechtbank nog een schadevergoeding eisen.

De onfrisse verhalen over Walter Capiau kwamen er nadat Dag Allemaal in april vorig jaar uitpakte met de getuigenissen van twee volwassen mannen die beweerden dat ze door de presentator waren misbruikt. Walter Capiau ontkende, waarop twee slachtoffers besloten om naar het gerecht te stappen.

De zaak was aanvankelijk in handen van het federale parket, dat zich bezighield met Operatie Kelk. Maar toen bleek dat er Capiau niets verweten kon worden als ex-godsdienstleraar en vroegere medewerker van de Kerk, werd het onderzoek naar het parket van Veurne overgeheveld. ‘Wij hebben alles grondig onderzocht en alle partijen verhoord. Maar het dossier is intussen afgesloten omdat de feiten onherroepelijk verjaard zijn', zegt Filiep Jodts van het Veurnse parket. De slachtoffers kunnen wel nog naar de rechter stappen om een schadevergoeding te eisen.

Volgens het gerecht heeft Walter Capiau in zijn bekentenissen verklaard dat hij de twee tieners geregeld seksueel aanrandde, maar van verkrachting was geen sprake. Er was ook sprake van nog vier andere slachtoffers, maar daar zijn geen concrete aanwijzingen voor gevonden.

Volgens de advocaat van Walter Capiau was het een goede zaak dat de politie een confrontatie tussen hem en de twee slachtoffers regelde. ‘Mijn cliënt heeft me van bij het begin gezegd dat hij geen verbloemende psychopatenpraatjes wilde gebruiken, maar enkel en alleen de waarheid wou vertellen. Dat heeft helend gewerkt bij de slachtoffers', aldus advocaat Dirk Dawyndt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees