Federale politie ontkent zogezegde bekentenissen Audenaert

Federale politie ontkent zogezegde bekentenissen Audenaert
Volgens de krant De Tijd heeft politiechef Glenn Audenaert aan het gerecht gezegd dat hij geld ontleende bij privépersonen, onder wie een zakenman. Dat Audenaert aan het personeel van de federale politie bekentenissen zou hebben afgelegd, zoals te lezen stond in Het Laatste Nieuws, wordt dinsdag door de federale politie echter formeel ontkend.

'Politiebaas Audenaert leent geld bij zakenlui'

Door te bekennen dat hij geld ontleende bij privépersonen, verklaart Audenaert de verdachte stortingen op zijn rekening. De aantijging van 'schriftvervalsing' zou niet meer zijn dan wat geknoei met de werkuren van een medewerker.

De feiten zouden zich hebben afgespeeld binnen Audenaerts eigen politiedienst. Een medewerker zou hebben gelogen over zijn werkuren. Er zou minder gepresteerd zijn dan officieel was aangegeven. Audenaert zou dat door de vingers hebben gezien, en daar zou een vervalsing aan te pas zijn gekomen.

Schending van het beroepsgeheim

De inverdenkingstelling voor 'schending van het beroepsgeheim' weegt zwaarder. Audenaert zou verschillende databanken van de politie hebben geraadpleegd om bevriende bedrijfsleiders aan vertrouwelijke informatie te helpen.

Het zou wel vaker gebeuren dat politiemensen familieleden en vrienden helpen door wat gegevens op te zoeken. Maar als Audenaert dat zou hebben gedaan om bevriende zakenlui een plezier te doen, is het de vraag wat hij daarvoor in wederdienst heeft gekregen.

Audenaert ontving stortingen van tienduizenden euro’s op zijn rekening die niet te verklaren zijn door zijn loon van politiedirecteur. Tijdens zijn verhoor zou hij hebben verklaard dat het geld afkomstig is van 'leningen', niet via de reguliere kanalen, maar bij privépersonen, onder wie een zakenman.

Het verdere onderzoek moet nu uitwijzen of het effectief om leningen gaat en of er tegenprestaties zijn geleverd. Zelfs als Audenaerts uitleg klopt, ligt het deontologisch moeilijk dat een politieman schulden maakt bij privépersonen.

'Geen bekentenissen afgelegd'

Het personeel van de federale gerechtelijke politie werd gisteren ingelicht over de zaak. Zij kregen te horen dat Audenaert wellicht niet meer terugkeert naar de federale politie.

De federale politie ontkent echter formeel dat maandag aan het personeel van Glenn Audenaert dat hij effectief bekentenissen zou hebben afgelegd. Audenaert gaf aan zijn directeur-generaal ad interim wel toe dat er fouten werden gemaakt, 'maar dat houdt in geen geval in dat hij de feiten waarvoor hij in verdenking is gesteld, bekend heeft'. Dat laatste stond echter wel te lezen in Het Laatste Nieuws.

Geen verdere informatie

Het parket van Dendermonde geeft voorlopig geen verdere informatie in deze zaak. 'Het belang van het onderzoek en het respect voor de rechten van de verdediging verzetten zich daar momenteel tegen', laat het parket dinsdag weten in een mededeling.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees