Samaras legt de eed af als premier

Griekenland heeft een nieuwe regering. En het gaat snel. De conservatieve politicus Antonis Samaras (61) heeft woensdag voor de president van de Griekse republiek, Korolos Papoulias, de eed afgelegd als nieuwe premier van Griekenland. Hij gaat een coalitie van Nieuwe Democratie, de socialistische Pasok en Democratisch Links (Dimar) leiden.

De leider van Nieuwe Democratie had tot vandaag de tijd om een nieuwe regering te vormen. De afgelopen dagen sprak hij met de leiders van Democratisch Links en Pasok over een coalitieregering.

Volgens Samaras beschikt hij over de noodzakelijke meerderheid in het parlement 'om een regering van lange duur' te vormen, die 'stabiliteit en hoop' voor het financieel en economisch geplaagde land garandeert.

Eerder op de dag liet Evangelos Venizelos, leider van de socialistische partij Pasok, weten dat de formatie rond was. 'Er wordt nog gesproken over de benoeming van de ministers. De details worden woensdagavond afgerond.' 

Ook verklaarde hij opnieuw te willen onderhandelen over de begrotingsafspraken die zijn gemaakt met de eurozone, in ruil voor financiële steun aan Griekenland.

De Griekse conservatieven hebben 129, de socialisten 33 en Dimar 17 zetels in het 300-koppige parlement. Daardoor komen ze uit op een comfortabele meerderheid van 179 parlementsleden. De radicaal linkse partij Syriza werd tweede, maar gaat oppositie voeren.

Onderhandelingen EU

De nieuwe regering zal proberen de onderhandelingen met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds over de eisen die zijn gesteld aan de noodleningen voor Griekenland te heropenen. De partijen hopen op die manier de gevolgen van deze strenge bezuinigingseisen te verzachten. De nieuwe regering wil internationale investeerders ervan overtuigen twee jaar uitstel te geven voor de begrotingsdoelstellingen.

Ook EU-diplomaten pleiten ervoor om, door de verslechterde economische toestand in Griekenland, de voorwaarden van het akkoord te wijzigen. De Europese Commissie verwacht dat de Griekse economie in het lopende jaar met 4,7 procent zal dalen. In 2011 kende de Griekse economie een daling van 7 procent.

Met de formatie van een nieuwe regering in Athene keert de rust, in ieder geval voor even, terug. De wekenlange politieke crisis in Griekenland hield niet alleen het land zelf, maar ook de internationale markten in haar greep. Een Grieks vertrek uit de eurozone zou de rest van de eurozone, en zelfs de wereldwijde economie, in de Griekse val kunnen meeslepen, zo was de vrees.

Euroministers van Financiën

Donderdagavond onderhandelen de Europese ministers van Financiën in Luxemburg over de nieuwe situatie in Griekenland. Ook IMF-hoofd Christine Lagarde zal bij dat overleg aanwezig zijn.

Griekenland wordt vertegenwoordigd door demissionair minister van Financiën Giorgos Zanias, aldus nog Venizelos.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees