Vlaamse Artsen moeten alle gevallen van bof melden

Vlaamse Artsen moeten alle gevallen van bof melden

Foto: jobat.be

Artsen in Vlaanderen moeten voortaan gevallen van bof melden aan het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid. Dat verklaarde woordvoerder Joris Moonens. De epidemie is overigens nog niet op haar hoogtepunt.

Een hoop studenten in Gent en de rest van Oost-Vlaanderen kregen de voorbije maanden af te rekenen . De ziekte is zich nu ook aan het uitbreiden naar andere studentensteden, aldus woordvoerder Joris Moonens.

Door de meldingsplicht in te voeren, wil het agentschap Zorg en Gezondheid een vollediger zicht krijgen op de bofepidemie. Het is zo mogelijk, de omvang van de uitbraak permanent te evalueren en maatregelen nemen wanneer nodig. Bij een uitbraak in een klas zal bijvoorbeeld bekeken worden welke studenten gevaccineerd zijn.

Al 300 gevallen geregistreerd

Eerder vroeg het agentschap de artsen in de regio Gent al om gevallen van bof te melden. Sindsdien registreerde het agentschap al meer dan 300 gevallen in Oost-Vlaanderen. Ook uit andere provincies kwamen spontaan maar sporadisch meldingen van bof.

Niet uitzonderlijk

De bofuitbraak bij studenten is overigens niet uitzonderlijk: 'We weten dat de vaccinatiegraad in deze leeftijdsgroep te laag ligt en dat de bescherming van het bofvaccin vermindert met de jaren', legt Moonens uit.

De examenperiode en de zomervakantie roepen de uitbraak mogelijk een halt toe, maar volgend academiejaar kan ze zich voortzetten en uitbreiden. Om dat te monitoren, voert het agentschap nu de meldingsplicht in.

Symptomen:
• lichte tot hoge koorts;
• hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, pijn bij het kauwen.
• aangezichtspijn;
• zwelling van de oorspeekselklier (bij de kaakhoek);
• zwelling van de slapen of kaak.
(Gezondheid.be)

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees