Aantal luxewagens op tweedehandsmarkt met kwart gestegen

Volkswagen Golf blijft populairste tweedehandswagen

De Volkswagen Golf blijft de populairste tweedehandsauto. Foto: Vroom.be

De Volkswagen Golf blijft met voorsprong de populairste auto op de Belgische tweedehandsmarkt. Dat blijkt dinsdag uit een analyse van autozoekertjessite AutoScout24.be. Een andere opvallende vaststelling is dat het aantal luxewagens op de tweedehandsmarkt met een kwart is gestegen. Dat heeft te maken met de nieuwe bedrijfswagenbelasting van de regering Di Rupo.

De meest opgezochte wagen op de website van AutoScout24 is de BMW 3-Reeks. 'Van alle honderd opzoekingen naar een BMW 3-Reeks resulteren er slechts iets meer dan de helft in een echte koop', zegt Vincent Hancart, managing director van AutoScout24.be. 'De auto die eerst gezocht wordt is dus vaak niet de wagen die uiteindelijk gekocht wordt.'

Aantal luxewagens op tweedehandsmarkt met kwart gestegen

Een andere grote vaststelling is dat het aantal luxewagens dat aangeboden wordt op de tweedehandsmarkt, met een kwart is gestegen. De nieuwe bedrijfswagenbelasting van de regering Di Rupo, die rekening houdt met de cataloguswaarde van een auto, zorgt ervoor dat heel wat fiscaal oninteressante modellen te koop aangeboden worden op de tweedehandsmarkt.

Dat er in de eerste drie maanden van dit jaar 25 procent meer luxe tweedehandswagens aangeboden worden tegenover vorig jaar, heeft tot gevolg dat een aantal van die modellen sterk in prijs gedaald zijn, gemiddeld met 8 procent.  

Een koper van een tweedehandse Audi Q7 moet vandaag zelfs 19 procent minder in de beurs tasten. Porsche-fans blijven echter op hun honger zitten: er worden een kwart meer 911’s aangeboden, maar de prijzen blijven stabiel.

'Luxeauto als bedrijfswagen onbetaalbaar geworden'

'Een luxeauto als bedrijfswagen is onbetaalbaar geworden', zegt Vincent Hancart, managing director van AutoScout24.be. 'Bedrijven verkopen opvallend meer Audi Q7’s en Porsche 911’s op de tweedehandsmarkt.'

Het aantal aangeboden luxeterreinwagens is zelfs met 35 procent toegenomen. Zo nam het aanbod van de Range Rover Sport bijvoorbeeld toe met 29 procent, dat van de BMW X5 met 36 procent, van de Audi Q7 met 41 procent en van de Mercedes M-Klasse met 49 procent.

Volgens Hancart is deze trend nog maar een begin, aangezien veel bedrijven meerjarige leasecontracten afgesloten hebben. 'In de komende maanden en jaren zullen nog veel van deze contracten aflopen en evenveel luxewagens op de tweedehandsmarkt belanden. Voor autofans met een hoger budget zijn er in elk geval koopjes te doen.'

Verkoop tweedehandswagens blijft stabiel

De verkoop van de tweedehandswagens is in ons land sinds mei vorig jaar stabiel gebleven, op 283.190 auto’s, tegenover 282.814 van mei 2010 tot mei 2011. De markt van de nieuwe wagens kreeg in diezelfde periode te maken met een daling met zowat 15 procent.

AutoScout24.be, een filiaal van Deutsche Telekom, is de grootste autozoekertjessite van België, met een dagelijks aanbod van 90.000 Belgische tweedehandswagens en meer dan 1,3 miljoen bezoekers per maand.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees