'Zware blamage voor Duitse regering'

Duitse parlement krijgt grotere rol in eurocrisisbestrijding

Duitse parlement krijgt grotere rol in eurocrisisbestrijding

Foto: AFP

De Bondsdag komt een grotere rol toe in het bezweren van de financiële crisis in Europa. Dat heeft het Duitse grondwettelijke hof, het Bundesverfassungsgericht, dinsdag bepaald na een klacht van de Groenen. De oppositiepartij stelde dat het parlement te laat van details van het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) en het begrotingspact op de hoogte is gesteld.
Volgens het hof zegt de grondwet dat de regering de Bondsdag in aangelegenheden van de Europese Unie omvattend en zo vroeg mogelijk moet informeren. Groenen-fractievoorzitter Jürgen Trittin noemde het absurd dat zijn fractie bijzonderheden over het ESM moest vernemen van collega’s in Oostenrijk, die door hun regering wel waren ingelicht.
 
De regering bracht tegen de bezwaren van de Groenen in dat het ’onpraktisch’ is om iedere stap in de besluitvorming met de Bondsdag af te stemmen. Ook moest vermeden worden dat vertrouwelijke tussenfases in de onderhandelingen over delicate kwesties in de openbaarheid zouden komen.
 
Thomas Oppermann van de SPD sprak na het arrest van een ’goede dag voor de parlementaire democratie’ en een ’zware blamage voor de regering’. De maatregelen om de euro te redden moeten transparanter en begrijpelijker worden, wat een verantwoordelijkheid is van de regering tegenover het parlement en de openbaarheid, zei hij.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees