'Informele informatievergadering over toekomst NMBS Logistics'

'Informele informatievergadering over toekomst NMBS Logistics'

Foto: NMBS Logistics

De raden van bestuur van NMBS, NMBS-Holding en NMBS Logistics zijn dinsdagnamiddag sinds 15 uur bijeen voor een al langer geplande 'informele informatievergadering' over de toekomst van de spoorvrachtvervoerder. 'De situatie is precair en er moeten maatregelen worden genomen', zo werd bij een woordvoerster van NMBS Logistics vernomen. Concrete beslissingen worden dinsdag niet verwacht.
 

De NMBS-Holding heeft over de problemen bij NMBS Logistics een brief geschreven aan minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS). 'De situatie van NMBS Logistics is zeer onrustwekkend en het risico op een stopzetting van de activiteiten op korte termijn is niet uit te sluiten', luidt het in de brief.

'Dergelijke stopzetting zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de hele NMBS-Groep, onder meer voor verschillende duizenden mensen die in de ateliers werken of voor de Rail Freight Services (RFS), maar ook voor de financiering van de NMBS-Groep en voor de risicobeoordeling door de ratingagentschappen.'

De brief, ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur en de gedelegeerd bestuurder van de NMBS-Holding, wijst er ook op dat de volumes en de resultaten van NMBS Logistics 'lager liggen dan het pessimistische scenario dat aan de basis lag van de goedkeuring door de Europese Commissie'.

'Verspreid en intermodaal vervoer erg verlieslatend'

Voorts luidt het dat 'de segmenten ’verspreid vervoer’ en intermodaal vervoer van het spoorvrachtverkeer erg verlieslatend zijn en dat zullen blijven als er geen drastische maatregelen genomen worden'.

De raad van bestuur van de NMBS-Holding herhaalt bereid te zijn om de activa van de goederendochter van de NMBS over te nemen. Hij is van mening dat NMBS Logistics onmiddellijk een nieuw herstructureringsplan moet op poten zetten dat de leefbaarheid gedurende minstens 24 maanden garandeert.

NMBS Logistics, het voormalige B-Cargo, leed vorig jaar een nettoverlies van 185 miljoen euro, ondanks kostenbesparingen en 3 procent meer goederentransport dan in 2010. Het operationeel verlies bedroeg 34,5 miljoen euro. De spoorvrachtgroep mikt op een geconsolideerd financieel evenwicht in 2013.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees