Vrachtschip met Syrische helikopters terug naar Rusland

Een Russisch schip dat met een lading munitie en wapentuig, waaronder helikopters, onderweg was naar Syrië heeft dinsdag rechtsomkeert gemaakt en is op weg terug naar Rusland. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

 

Eerder zegde de Britse verzekeraar van het schip, Standard Club, de verzekering op, omdat het vermoeden bestaat dat de lading in strijd is met een wapenembargo dat de Europese Unie tegen Syrië heeft ingesteld.

Het Russische schip, de MV Alead, staat geregistreerd in Curaçao. Vorige week woensdag kreeg Nederland informatie dat het schip onderweg was naar Syrië en vermoedelijk vertrokken was uit een Russische haven. Toen het schip in de buurt van Nederland kwam hebben de Nederlandse autoriteiten een verzoek gedaan voor een inspectie van de lading, maar het schip weigerde daaraan mee te werken. Het schakelde daarop het systeem uit waarmee het kan worden gevolgd.

Vervolgens zette het schip koers richting Schotland. Dinsdag besloot de Britse verzekeringsmaatschappij Standard Club de verzekering van het schip op te zeggen, waardoor het feitelijk in geen enkele haven meer terecht kan. 'We hebben de eigenaar van het schip geïnformeerd dat de verzekering automatisch is beëindigd gezien de aard van de reis', aldus de verzekeraar in een verklaring.

Gevechtshelikopters

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er aan boord van het schip opgeknapte gevechtshelikopters van Russische makelij zijn. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov kreeg van zijn Britse ambtgenoot William Hague te horen dat dergelijke leveringen aan Syrië moeten stoppen.

'We werken nauw samen met internationale partners om er voor te zorgen dat er alles aan wordt gedaan om de mogelijkheden van het Syrische regime om burgers af te slachten te stoppen', aldus het ministerie in Londen.

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zei te blijven samenwerken om dergelijke transporten in de toekomst te voorkomen. Volgens Rosenthal is het ondenkbaar dat het Syrische regime wordt voorzien van nieuwe wapens.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees