'Akkoord bereikt' op milieutop in Rio

Op de VN-milieutop in Rio zijn onderhandelaars het eens geraakt over een ontwerptekst die later deze week aan de aanwezige wereldleiders zal voorgelegd worden. Dat zeggen diplomaten.

Na dagenlang hardnekkige onderhandelingen over het ontwerp voor de slotverklaring van de VN-top Rio+20 hebben de delegaties een door Brazilië voorgelegd ontwerp aangenomen, zo is uit delegatiekringen vernomen.

De ontwerptekst roept volgens de BBC op tot 'dringende maatregelen' tegen niet-duurzame productie en consumptie, maar zou geen timing en strategie bevatten. De tekst bevestigt wel vroegere engagementen, zoals het ondersteunen van 'schadelijke' fossiele brandstoffen.

Milieuorganisaties reageren ontzet op de beslissing. 'Daarmee is de top al voorbij voor hij begonnen is', zei Greenpeace-expert Martin Kaiser in Rio. Het 49 bladzijden tellende ontwerp biedt geen antwoord op de milieucrisis in de wereld.

Het ontwerp zal nu aan de meer dan 100 staats- en regeringsleiders voorgelegd worden.die op de woensdag in Rio verwacht worden. Onder anderen de Franse president François Hollande zal aanwezig zijn. 

De Amerikaanse president Barack Obama, de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben ministers afgevaardigd.

De Rio+20-bijeenkomst komt 20 jaar na de eerste Earth Summit van de Verenigde Naties, die ook de Braziliaanse stad plaatsvond. Het doel: de wereld op een duurzame koers zetten, waaronder ook armoedebestrijding valt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees