Mode

Adidas voert 'slavernijschoenen' af

Adidas voert 'slavernijschoenen' af

Foto: Adidas

Adidas heeft dinsdag beslist om dan toch geen sneakers uit te brengen met feloranje boeien, omdat die te veel doen denken aan de slavernij. Het sportmerk kreeg een storm van kritiek over zich nadat beelden van de schoenen op het internet werden geplaatst.

De JS Roundhouse Mid Handcuff werd ontworpen door Jeremy Scott, die bekendstaat om zijn excentrieke stijl. Aan de sneakers zijn feloranje boeien bevestigd, en die lijken sprekend op de boeien die zwarte slaven in het 19de-eeuwse Amerika moesten dragen. Op het internet noemden duizenden de nieuwigheid 'beledigend' en 'oerdom'.

De sneakers zouden in augustus op de markt komen, maar Adidas liet dinsdag weten dat het model zal afgevoerd worden. 'We kregen zowel complimenten als kritiek te verwerken (...) We bieden onze verontschuldigingen aan aan diegenen die zich aangevallen voelen en besluiten om het project niet te commercialiseren', klinkt het in een mededeling.

Een van de kritische stemmen was de Amerikaanse activist en dominee Jesse Jackson, bekend om zijn strijd voor gelijke burgerrechten in de VS. Hij noemde de schoenen 'choquerend en beledigend' en riep op tot een boycot.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees