Zwemmer Pholien Systermans vecht niet-selectie voor Londen aan

Zwemmer Pholien Systermans vecht niet-selectie voor Londen aan

Pholien Systermans Foto: PN

Pholien Systermans stapt naar de rechter om een selectie voor de Olympische Spelen af te dwingen. Hij klaagt de Belgische federatie aan omdat hij uit het olympische aflossingsteam op de 4x200 meter vrije slag is gezet. Nochtans zwommen dit seizoen slechts twee Belgen sneller dan hem.

  De Belgische federatie baseerde zich voor de beslissing op een regel van de Internationale Zwembond. Die stelt dat een aflossingsploeg slechts twee zwemmers mag tellen die zich niet individueel hebben geplaatst. Dat vormde een probleem aangezien in de twee olympische teams (4x100 en 4x200m vrij) geen enkele van de acht oorspronkelijke leden zich individueel hadden geplaatst.

De Belgische bond besliste daarop, in overleg met het BOIC, drie zwemmers op te vissen die de individuele B-limiet hadden gezwommen: Pieter Timmers (100m vrij), Jasper Aerents (50m vrij) en Glenn Surgeloose (200m vrij). Zo bleven er nog vijf zwemmers over voor vier plaatsen. De bond besliste de voorkeur te geven aan de teams die goed hadden gepresteerd op het EK in Debrecen: Pieter Dekoninck, Pieter Timmers, Jasper Aerents en Emmanuel Vanluchene op de 4x100; Pieter Timmers, Dieter Dekoninck, Louis Croenen en Glen Surgeloose op de 4x200m.

Er moest ook nog een invaller gekozen worden. Dat werd Yoris Grandjean, omdat volgens de bond de 4x100m meer kans heeft op een finaleplaats in Londen dan de 4x200m. Pholien Systermans viel zo uit de boot.

'Het is een louter sportieve keuze', zegt Paul Evrard, vicevoorzitter van de zwembond. 'Dé afspraak voor de Spelen was het EK. Systermans was er lamentabel. Ook Grandjean was er niet erg gelukkig, maar het verschil met de anderen was niet zo groot.'

Corrigeer