Nieuw systeem moet verdachte snel kenbaar maken

Handelaars en politie samen tegen dieven

Handelaars en politie samen tegen dieven

De lokale politie, het stadsbestuur en Unizo Hasselt stelden het nieuwe systeem voor in het stadhuis. Foto: kvds

Hasselt -

Het stadsbestuur van Hasselt, Unizo Hasselt en de politie Hazodi werken samen voor de opstart van een Buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen. Hierbij kunnen handelaars bellen naar de politie wanneer er verdachte figuren rondlopen in de zaak.

Per jaar krijgt de politie Hazodi zo'n 400 oproepen binnen rond gauw- en winkeldiefstallen in Hasselt. Hoewel het aantal daalt willen de partners verdere stappen ondernemen om de criminaliteit te verlagen. Het stadsbestuur van Hasselt, Unizo Hasselt en de politie Hazodi hebben daarom besloten om een Buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z) op te richten.

'Met het BIN-Z willen we het algemeen veiligheidsgevoel in de stad verhogen en de sociale controle en het verspreiden van de preventiegedachte bevorderen', zegt schepen van Ondernemen, Laurence Libert (Open VLD). 'Het systeem is vooral gericht op winkel- en gauwdiefstal. We willen de handelaars de kans geven om verdachte personen in hun winkel of mensen die bekend staan om diefstal te melden aan de politie, zodat zij sneller kunnen overgaan tot administratieve of bestuurlijke arrestaties.'

Volgens de partners is het systeem eenvoudig en toegankelijk voor zowel de handelaars als de politie. Inspiratie werd onder meer gehaald in Mechelen, waar een gelijkaardig initiatief is opgestart. Het systeem werkt als volgt: wie iets verdachts opmerkt, kan dat melden aan de politie op het nummer 101. De politie screent dan het bericht en stuurt het via sms of mail naar alle aangesloten handelaars en de stadswachten. Het bericht kan bijvoorbeeld gaan om een verdacht individu met een bepaalde lengte, kleur van jas of huidskleur. Zo kan in principe iedereen mee uitkijken naar verdachte individuen en alert reageren als deze mensen een winkel betreden.

Pakkans vergroot

'De pakkans van deze criminelen wordt ook daadwerkelijk verhoogd', zegt Philip Pirard, korpschef van de politiezone Hazodi. 'Het initiatief werkt snel, veilig en efficiënt. Elke verdachte handeling, poging tot diefstal of wisseltrucs kunnen voortaan aangegeven worden bij de politie, ook al lijkt het in eerste instantie niet belangrijk. Zo kunnen we als politie sneller optreden en de misdrijven verminderen.'

Het nieuwe systeem wordt tijdens het eerste jaar kosteloos aangeboden aan de handelaars en de horeca-uitbaters dankzij de steun van Unizo Hasselt. Zij staan ook in voor de technische implementatie en de contacten met de handelaars. Na zes maanden volgt de eerste evaluatie om te zien of handelaars en politie tevreden zijn met het systeem.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio