Provinciebestuur roept op tot meer verdraagzaamheid

Borlo blijft zich verzetten tegen Fedasil

Borlo blijft zich verzetten tegen Fedasil

De komst van de asielzoekers naar de voormalige rijkswachtkazerne lijkt even uitgesteld. Foto: vrs

Borlo/Hasselt -

Het blijft hommeles in Borlo rond de komst van de asielzoekers in de oude rijkswachtkazerne. Burgemeester Moyaerts doet alles om de zaak te vertragen of tegen te houden. Het provinciebestuur lanceerde gisteren een nieuwe campagne voor meer verdraagzaamheid.

Bij de buurtbewoners van het nieuwe asielcentrum van Borlo circuleren foto's van documenten waarin wordt bewezen dat Fedasil al in december 2011 wist van het nieuw opvanginitiatief in oude rijkswachtkazerne in de Thewitstraat. Hiermee voelt het dorpje zich nog meer bedrogen door de laattijdige communicatie. Zij moesten vrijdag in Het Nieuwsblad lezen dat er zo'n veertig asielzoekers zullen worden opgevangen in hun dorp.

Fedasil probeerde afgelopen zondag nog wel een charmeoffensief in te zetten door de bewoners uit te nodigen voor tekst en uitleg, maar dat mocht niet baten. Het ontaardde in wat scheldpartijen aan het adres van directeur Simon Vanmechelen en meerderheidspartij SP.A hield haar zonen thuis. Enkel een afvaardiging van CD&V en Open VLD ging de buurt een hart onder de riem steken.

Burgemeester Charly Moyaerts (SP.A) zit volgende week aan tafel met Fedasil en AROM (Advisering Ruimtelijke Ordening en Milieu) en op dit ogenblik zou er maar een gezin mogen gehuisvest worden in de vroegere conciërgewoning.

De komst van de asielzoekers lijkt even uitgesteld. Zo liet de burgemeester toch verstaan aan een delegatie van de buurtbewoners, die hij maandag ontving. Volgens de buurt is de verkoop van het gebouw vorig jaar niet in het Staatsblad verschenen. Ook dat wordt onderzocht.

Ondertussen is er nog een nieuwe partij betrokken in de malaise in de rustige straat. De politie voert een onderzoek naar de dader die zondagavond het gebouw met stenen bekogelde. Vijf ruiten sneuvelden. Van de dader was geen spoor te bekennen.

Gestolen

Bij Fedasil in Bevingen wordt alvast verbolgen gereageerd. Vooral de uitgelekte documenten zijn een doorn in het oog van de directie van het asielcentrum. Volgens woordvoerster Mieke Candaele zijn de documenten gestolen uit de voormalige kazerne. 'Ze slingerden gewoon rond', klinkt het dan weer in de buurt, waar iedereen er nu van overtuigd is dat Fedasil de komst van de asielzoekers zo lang mogelijk wou stil houden.

Het Limburgse provinciebestuur gaf gisteren nog een persconferentie in Bilzen om meer verdraagzaamheid te vragen. 'Vluchtelingen vertrekken nooit zomaar uit hun land. Daarom roepen we elke Limburger op om nieuwkomers gastvrij te verwelkomen en zich open te zetten voor de verhalen en noden van de vluchtelingen', klinkt het bij gedeputeerde Mieke Ramaekers.

Affichecampagne

Met de oproep wilden het Provinciaal Integratiecentrum en het Limburgs Platform Vluchtelingen extra kracht bijzetten op wereldvluchtelingendag. Er wordt een affichecampagne gelanceerd en op de markt werden 100 ballonnen de lucht gelaten, als symbool van vrijheid, hoop en openheid.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio