Bestrijdingsplan voor Reuzenbalsemien op Bellebeek

Sint-Katherina-Lombeek/Essene -

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gaat deze zomer de Reuzenbalsemien aan de oever van de Bellebeek bestrijden.

De waterloop is een van de drie waar de VMM als test een bestrijdingscampagne opstart. De Reuzenbalsemien is in oorsprong een exotische plant uit de Himalaya die via siertuinen ging verwilderen. De plant, die tot twee meter hoog wordt, is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig langs de oevers van onze waterlopen, verdringt onze inheemse oeverplanten en veroorzaakt onstabiele oevers. In onze regio werd de Bellebeek vorig jaar zwaar aangetast, vooral tussen Sint-Katherina-Lombeek en Essene.

De VMM start nog deze maand met het maaien van de plant. ‘Het maaitijdstip is belangrijk', zegt Katrien Smet van de VMM. ‘Als de plantjes nog te klein zijn, kunnen ze vanuit de wortels opnieuw uitschieten. Het beste tijdstip is de bloeiperiode juist voor de zaadvorming.'

In augustus wordt gecontroleerd of hergroei optreedt. Afhankelijk van de ernst wordt het maaien herhaald in augustus of september of worden de planten handmatig verwijderd. Op basis van de ervaringen met de Bellebeek, de Zwalm en de Handzamevaart wil de VMM de soort in heel Vlaanderen gaan bestrijden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio