Vluchtende dader verstopte zich in mesthoop

Jaar cel voor mislukte inbraak bij Argenta

Jaar cel voor mislukte inbraak bij Argenta

De inbrekers stinden gisteren voor de rechtbank in Dendermonde. Foto: bfs

Hamme/Antwerpen/Sint-Niklaas/Elversele -

Het duo dat op 8 maart probeerde in te breken bij het Argenta bankkantoor in Achterhof, is veroordeeld tot elk een jaar cel.

Het plan van Jaouad A. (20), Brahim E. (19) en een minderjarige jongen uit Antwerpen was om net voor openingstijd het bankfiliaal binnen te dringen en het personeel in het kantoor te gijzelen.

Ze waren gewapend met een alarmpistool om de bankbedienden te dwingen om de kluis te open. Eerder die nacht hadden ze al geprobeerd om in te breken met een koevoet, maar dat was mislukt.

Toen de mannen voor de tweede keer hun kans waagden, werden ze opgemerkt door de bediende in de Argenta-bank. De vrouw was al aanwezig en zag de mannen via de camerabeelden het slot van de achterdeur uitboren. ‘De bediende belde meteen de politie en mij', zegt filiaalhouder Filip De Baere. ‘De overvallers moeten ondertussen onraad geroken hebben, want toen ik samen met de politie toekwam, scheurden ze in hun auto weg.' De daders waren op de loop gegaan nadat er een alarmsignaal begon te werken.

De agenten zetten meteen de achtervolging in. De gangster reden in een gestolen auto aan hoge snelheid de N41 op in de richting van Elversele. In de Burggravestraat ging het plots fout. Hun auto begon te slippen en ramde een elektriciteitscabine.

‘Ik liep op de auto af om hulp te bieden, maar die mannen stapten meteen uit en zetten het op een lopen', vertelde een ooggetuige. ‘Een van de mannen keerde nog even rustig terug naar de auto. Hij deed zijn blinkend vestje uit en verstopte het. Daarna nam hij opnieuw de benen.'

Een heel leger van politiemensen zette een klopjacht in op de gangsters. Twee daarvan konden kort na de crash al uit de tuinen in de buurt worden gevist. Naar de derde overvaller was het langer zoeken. Er werden speurhonden en een politiehelikopter ingezet, en dat leverde na een uurtje dan toch resultaat op. De man had zich ingegraven in een composthoop in de vlakbij gelegen wijk De Lokers. Daardoor was hij niet te zien. Een speurhond slaagde er uiteindelijk toch in om de geur van de verdachte op te pikken. Het dier liep op de composthoop af, en de politie kon de overvaller eruit trekken. De rechter veroordeelde Brahim E. woensdag tot een effectieve celstraf van twaalf maanden. Jaouad A. kreeg ook twaalf maanden, de helft met uitstel.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio