Boze brief naar minister Bourgeois haalt niets uit

Kortrijk scheurt zijn broek aan kampeerterrein voor zigeuners

KORTRIJK -

Kortrijk krijgt geen tegemoetkoming van Vlaanderen voor de (loon)kosten verbonden aan het doortrekkersterrein in Heule. De stad had dat nochtans gevraagd in een brief aan de minister. Die geeft echter niet thuis. Ook andere steden verplichten zo'n terrein aan te leggen, is volgens Bourgeois geen optie.

Het zigeunerpark met zijn twintig plaatsen aan de ring rond Kortrijk (R8) in Heule-Watermolen bezorgt Kortrijk meer kopzorgen dan de stad lief is. Het stadsbestuur verbood recent negen woonwagenbewoners de toegang omdat ze de openbare orde en veiligheid verstoorden. Het terrein zit ook al wekenlang overvol en dat is er mee de oorzaak van dat de kosten hoger oplopen dan oorspronkelijk gepland.

Het steekt bovendien bij de stad Kortrijk dat Brugge, Oostende, Roeselare en Ieper na al die jaren nog altijd geen aanstalten maken om snel een doortrekkersterrein aan te leggen. ‘Dat is nochtans een afspraak die gemaakt is in de jaren negentig', zegt schepen van Wonen en Welzijn Filip Santy(CD&V).

‘We moeten vaststellen dat er nergens werk van gemaakt wordt.'

Daarom stuurde het stadsbestuur nu een brief naar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois(N-VA) met de vraag ‘om de andere steden, eventueel via het provinciebestuur, te stimuleren of te dwingen om hun verantwoordelijkheid op te nemen.'

‘We vragen ook aandacht voor de zware financiële inspanningen die de stad nu moet leveren voor het doortrekkersterrein. Pas wanneer er een tweede kampeerterrein voor zigeuners opengaat elders in de provincie, zal de druk verminderen', klinkt het

Njet van minister

Vlaams minister Bourgeois had gisteren de brief nog niet ontvangen, maar hij is niet geneigd in te gaan op de vragen van Kortrijk.

‘Voor de financiering van die extra kosten is er geen wettelijke basis', aldus Bourgeois. ‘Ik beschik ook over geen enkel middel om andere steden te dwingen een doortrekkersterrein aan te leggen.'

Volgens de partij Vlaams Belang zouden er op het terrein minstens drie schoonmaakbeurten nodig zijn per week. ‘Dat is meer werk dan het personeel aankan', zo zegt raadslid Maarten Seynaeve.

De stad heeft daarvoor inderdaad een opdracht toevertrouwd aan privéfirma Johfra cleaning bvba uit Lauwe en die opdracht kost de stad voor de komende drie jaar ongeveer 30.000euro.

Het Vlaams Belang zal op de volgende gemeenteraad aandringen op een grondige evaluatie van de werking van het doortrekkersterrein en dringt ook aan op camera's. Die moeten er komen om wie overlast veroorzaakt, te ontmaskeren.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio