Slachtoffer reed onvoorzichting volgens rechter

Buschauffeur vrijgesproken voor dodelijk ongeval

Buschauffeur vrijgesproken voor dodelijk ongeval

De BMW werd bij het ongeval tientallen meters meegesleurd. Foto: ssj

Dilbeek -

Een buschauffeur van De Lijn is vrijgesproken voor een dodelijk verkeersongeval drie jaar geleden in Dilbeek. Het slachtoffer kwam wel van rechts, maar was volgens de politierechter onder meer door zijn snelheid een onvoorzienbare hindernis.

Buschauffeur W.U. uit Sint-Joris-Weert is door de Halse politierechter niet schuldig bevonden aan de opzettelijke dood van Abelmajid E. Drie jaar geleden op zaterdagavond 18 april raakte de toen 19-jarige Abdelmajid betrokken in een zwaar verkeersongeval op de hoek van de Boudewijnlaan en de Itterbeeksebaan in Dilbeek. De jongeman wou met zijn zwarte BMW vanuit de Boudewijnlaan links de Itterbeeksebaan oprijden, maar zijn voertuig werd in de flank aangereden door een bus van de Lijn. De jonge bestuurder werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en overleed enkele dagen later. In zijn voertuig vielen ook nog twee zwaargewonden en twee lichtgewonden. Ook in de bus raakten een aantal mensen licht gewond. De buschauffeur was in shock.

Meteen na het ongeval rees de vraag wie in fout was. De automobilist kwam van rechts en had voorrang, maar zijn rijgedrag werd als oorzaak naar voren geschoven. Twee onafhankelijke getuigen zagen hoe de jongeman in volle snelheid, zonder remmen en in de verkeerde rijrichting de Itterbeeksebaan was opgereden. Daarom ging de advocaat van de buschauffeur voor de vrijspraak. De raadsman van de nabestaanden wees erop dat de chauffeur van de bus niet voorzichtig genoeg geweest was en moest kunnen remmen.

De politierechter oordeelde dat de buschauffeur niets te verwijten valt. 'De algemene voorrangsplicht vervalt als blijkt dat het rijgedrag van de bestuurder met voorrang de voorrangsplichtige in zijn redelijke verwachtingen heeft bedrogen en een niet voorzienbare hindernis vormde', aldus de politierechter. 'Hier kunnen we stellen dat het onvoorzienbaar opduiken van de BMW de aanleiding was van het ongeval. Dat de bus niet geremd heeft, wijst erop dat dat personenwagen voor de buschauffeur totaal onverwacht was.'

Het ongeval zorgde destijds voor agressie van vrienden van het slachtoffer tegenover materieel van De Lijn. Zo werden in Dilbeek twee lege bussen beschoten en sneuvelden verschillende bushokjes.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio