Vandaag eerste regionale feestdag

Het Meetjesland zet zijn feestneus op

Bakker Tony Vanhecke heeft vandaag een verrassing voor zijn klanten. Foto: mye

Eeklo -

Als allereerste regio in Vlaanderen, viert het Meetjesland vandaag haar eigen feestdag. De eerste editie start nog schoorvoetend, maar het is de bedoeling dat 21 juni op termijn de dag wordt dat bewoners en besturen hun streek in de kijker zetten.

‘Dit jaar zal er op de feestdag enkel een startmoment zijn waarop we het initiatief lanceren, maar op termijn willen we bereiken dat op 21juni de Meetjeslandvlag uithangt op alle overheidsgebouwen, bedrijven en bij particuliere woningen', zegt Streekplatformdirecteur Geert Van de Woestyne. ‘Daarnaast zou er die dag een ontmoetingsmoment in elk dorp van het Meetjesland georganiseerd moeten worden. Bij bakkers en slagers kan er die dag speciale aandacht gaan naar de streek door bijvoorbeeld een speciale taart of worsten aan de klanten aan te bieden.'

Bakker Lanckriet aan de Eeklose Blommekes en Bakkerij Els aan de Asseneedse Markt 17 bieden dit jaar al Meetjeslands gebak en brood aan. ‘Het gebak heeft de vorm van een eikenblad, dat verwijst naar Eeklo. De vulling smaakt naar cuberdon, afgewerkt met vanille en chocolade.'

In Knesselare trakteert de gemeente haar personeel op plaatselijke geteelde aardbeien, maar ook bakker Tony Vanhecke belooft vandaag een speciale verrassing aan zijn klanten.

Meetjeslandse hamburger

Wie graag een mals stukje vlees naar binnen werkt, kan dan weer aankloppen bij slagerij Marc & Marion in Sleidingedorp. Zij lanceren vandaag een Meetjeslandse hamburger, bereid met rundsvlees dat ze zelf gingen uitkiezen bij boeren in Lembeke en Waterland-Oudeman. De burger, aangevuld met Augustijnkaas, wordt gebakken en kan geproefd worden door de klanten. Brochetteliefhebbers kunnen dan weer terecht bij Clubslager Hemelsoet aan de Kluizendorpstraat te Kluizen. Per aankoop van 10euro krijgt je een stempel om in het tentje op de parking zelf een brochette te maken, te bakken en te smullen.

Het is ook de bedoeling dat op diverse radiostations het nummer Ode aan het Meetjesland van The Sloofs te horen zal zijn.

Tot slot is er in het Eeklose Heldenpark naar aanleiding van de eerste Meetjeslandse Feestdag, de Meetjeslandse MidZomerMeeting, een gezellige openluchtreceptie voor de deur van het Streekhuis. Bij regenweer wordt het evenement echter afgelast. ‘Deze voormiddag om 11 uur hakken we de knoop door waarna we de genodigden, toch zo'n 200 man, verwittigen of het al dan niet doorgaat', zegt Van de Woestyne.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio