Verantwoordelijke containerpark mee opgepakt

Lierenaar spil in gesjoemel met vee

Lierenaar spil in gesjoemel met vee

Steven De Winter van het Mechelse parket die de Lierenaar kon klissen na een verdacht veetransport dat door de douane werd onderschept. Foto: eddy van ranst

HEIST-OP-DEN-BERG/LIER/DUFFEL -

Het Mechelse gerecht heeft de afgelopen weken verscheidene mensen opgepakt die betrokken waren bij gesjoemel met veetransporten. Spilfiguur is een 51-jarige Lierenaar. Hij zit in de cel.

Het onderzoek naar de bende startte al in september van vorig jaar. Toen werd in Lummen een veetransport aan de kant gezet door de douane.
‘Van de tien runderen die werden vervoerd, bleken er enkele gestolen te zijn in Frankrijk. Van de andere dieren bleek het paspoort niet in orde te zijn’, zegt Steven De Winter van het Mechelse parket.

Vrij snel werd duidelijk dat een 51-jarige man uit Lier spilfiguur was in de zaak. De man, Jozef D.W., had vroeger een landbouwbedrijf, maar hield zich de jongste jaren vooral met veetransporten bezig. ‘Verder onderzoek bracht aan het licht dat de verdachte betrokken was bij talrijke onregelmatige transacties van vee, vlees en veevoeder. Daarbij werden fictieve identiteiten, ongedekte cheques en valse documenten gebruikt. Om te kunnen sjoemelen kon de Lierenaar rekenen op verscheidene medeplichtigen uit ons land, maar ook uit Frankrijk’, aldus nog De Winter.

Eind mei werden een aantal mensen opgepakt toen bleek dat er opnieuw plannen werden gesmeed voor een oplichting. Deze keer wilden de bendeleden paarden verhandelen in duistere omstandigheden.

Jozef D.W. en een 49-jarige Belg die in Turkije woont, zijn aangehouden en in de gevangenis opgesloten. 

Containerpark

Ook een verantwoordelijke van het containerpark in Duffel zat tot begin deze week in de cel. ‘De 51-jarige hoofdverdachte moest een werkstraf uitvoeren in het containerpark. De man kocht die straf echter af bij één van de verantwoordelijken van het containerpark. Hij liet de niet-gepresteerde uren toch registreren als uitgevoerd door bij hem gratis vlees te leveren.’

Bij zes andere medeplichtigen werden huiszoekingen uitgevoerd. De betrokkenen waren afkomstig uit Heist-op-den-Berg, Duffel, Beerse, Malle en Luxemburg. Naar twee Fransen wordt nog gezocht. Volgens het Mechelse parket zijn heel wat onregelmatige dierenpaspoorten en medicatie in beslag genomen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio