Obama wil Europa niet helpen

Obama wil Europa niet helpen

Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama is niet van plan om de eurozone financieel te hulp te schieten. Volgens hem moeten de Europeanen zelf hun problemen oplossen en zijn ze daar ook toe in staat. Dat zei Obama dinsdagavond lokale tijd na afloop van de G20-top in Mexico.

Obama zat dinsdag samen met de leiders van de Europese landen. Meer bepaald de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Italiaanse premier Mario Monti, de Spaanse premier Mariano Rajoy, de Britse premier David Cameron, Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy.

Obama erkende dat de eurocrisis invloed heeft op de economische ontwikkeling in de Verenigde Staten. Hij benadrukte echter dat zijn regering geen invloed kan uitoefenen op de manier waarop de eurozone zijn eigen crisis oplost.

De Amerikaanse president sprak op zijn eigen manier zijn vertrouwen uit in de Europese leiders. Hij toonde zich verheugd over de Europese maatregelen tegen de financiële crisis en de bereidheid om de schuldencrisis het hoofd te bieden.  

'Ook al kunnen ze het niet allemaal in één klap voor elkaar krijgen, ik denk dat als ze weten welke kant het op moet dat voor vertrouwen kan zorgen en de onrust kan wegnemen', aldus de Amerikaanse president. Obama heeft naar eigen zeggen ook veel sympathie voor zijn 'Europese vrienden van de eurozone, want zij moeten niet werken met één Congres, maar met 17 parlementen'.

De G20 ziet vooral oplossingen in een versterking van de Europese Unie. 

Daarin prijzen de G20-landen de strengere Europese begrotingsregels die eerder dit jaar in Europa werden afgesproken. Die leiden tot 'meer fiscale en economische integratie', die er op haar beurt voor kan zorgen dat de rentekosten van eurolanden niet te sterk stijgen. De G20 steunt verder 'de intentie' van Europa om 'concrete stappen te overwegen' in de richting van een gezamenlijk beleid ten aanzien van banken.

Gemeenschappelijk beleid

De EU ziet de slotverklaring als een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. 'Een gemeenschappelijke munt heeft meer gemeenschappelijk beleid nodig. Onze monetaire unie moet worden voltooid met een meer geïntegreerde economische unie' zeiden EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie in een gezamenlijke verklaring.

EU-president Herman Van Rompuy herhaalde in de Mexicaanse badplaats zijn belofte om op de EU-top van eind juni met 'bouwstenen' te komen voor de verdere versterking van de eurozone. Dat proces moet vervolgens voor het einde van het jaar resultaat opleveren.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees