Geen B-attesten meer in eerste graad secundair

Geen B-attesten meer in eerste graad secundair

Foto: © BELGA

Kinderen zullen in de eerste graad van het secundair niet langer een B-attest kunnen krijgen. Dat zegt minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) in een interview aan De Morgen. Hij kondigt daarmee een eerste maatregel aan van zijn hervorming van het secundair onderwijs.

Over twee jaar moet de hervorming van het secundair onderwijs starten. Een van de speerpunten daarin moet een brede eerste graad zijn, waarin geen enkele leerling nog een B-attest kan krijgen.

Vorig jaar kreeg 7 procent van alle Vlaamse middelbare scholieren een B. Zij moesten kiezen tussen zittenblijven of van richting veranderen. Dat laatste zorgt er bijvoorbeeld voor dat jongeren van het algemeen naar het technisch secundair onderwijs over dienen te stappen.

Watervalsysteem

Door de eerste jaren van het middelbaar onderwijs breed te maken en de B-attesten af te schaffen, maakt Smet een einde aan het verguisde watervalsysteem. Daarbij raken jongeren gedemotiveerd door hun overstap om vaak zelfs ongekwalificeerd uit te stromen.

Tegelijkertijd grijpt Smet in aan het andere einde van het spectrum. Elitescholen staan erom bekend B-attesten te gebruiken als selectiemechanisme. Enkel de leerlingen die goed presteren en binnen het schoolprofiel passen, worden dan toegelaten. Probleemleerlingen worden doorgeschoven.

De katholieke onderwijskoepel VSKO meent dat zulke praktijken door de afschaffing niet verdwijnen. Directeur-generaal Mieke Van Hecke: 'Scholen gaan leerlingen op een andere manier heroriënteren. Na die brede eerste graad moet het ook zonder B-attest mogelijk blijven om jongeren op de juiste plek te krijgen.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees