Steeds minder jongeren willen zelfstandige worden

Jongeren tussen 18 en 30 kiezen minder voor het ondernemerschap en haken sneller af dan 10 jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), zo staat in De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

 In vergelijking met 10 jaar geleden zijn minder jongeren gebeten om te kiezen voor het ondernemerschap, zo blijkt uit het onderzoek. In 2002 bedroeg het aandeel van startende zelfstandigen tussen 18 en 30 jaar nog 36,6 procent van het totaal aantal starters, terwijl dat aandeel in 2011 terugzakte tot 33,9 procent. Bovendien geven jonge ondernemers er in vergelijking met 10 jaar geleden sneller de brui aan.

'Dat minder jongeren kiezen voor een bestaan als zelfstandige is verontrustend', vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Volgens haar zijn daarvoor twee oorzaken: er is te weinig aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs en het sociale statuut van zelfstandigen laat nog te wensen over. 'Daarom vragen wij om op beide fronten werk te maken van hervormingen.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees