VN-waarnemers: 'Wij blijven in Syrië'

De VN-waarnemers in Syrië zijn vastberaden in het land te blijven. Dat heeft het hoofd van de missie woensdag gezegd . Vragen over het afbreken van de missie zijn volgens Mood prematuur.

'Wij blijven hier', verklaarde de Noorse generaal Robert Mood, hoofd van de VN-waarnemersmissie in Syrië, woensdag in een besloten zitting van de VN-Veiligheidsraad.

Zaterdag verklaarden de VN dat de driehonderd waarnemers in Syrië hun werkzaamheden hebben opgeschort vanwege zorgen over hun veiligheid. 'Bombardementen, schietpartijen en andere incidenten maken het werk steeds gevaarlijker en lastiger', klonk het toen, 'en we zijn de afgelopen weken diverse malen doelwit geweest.'

Een VN-diplomaat, die woensdag aanwezig was bij de besloten zitting, zei dat er zeker tien keer gericht op de waarnemers werd geschoten. Ze waren tevens betrokken bij een reeks andere schietincidenten. Zo zijn negen voertuigen van de VN getroffen door kogels of op een andere manier beschadigd geraakt.

'Geweld moet afnemen'

'Voordat de waarnemersmissie nieuw leven kan worden ingeblazen moet eerst het geweld afnemen', zei men woensdag. 'Bovendien moeten de Syrische regering en de oppositie de VN-waarnemers bewegingsvrijheid garanderen', aldus Mood op een persconferentie na afloop van de zitting van de Veiligheidsraad. Mood heeft de afgelopen dagen garanties gekregen van de Syrische regering, maar wacht nog steeds op een verklaring van de oppositie.

Het hoofd vredesoperaties van de VN, Hervé Ladsous, bracht tevens verslag uit in de Veiligheidsraad. 'Momenteel hebben we besloten de integriteit van de missie en het mandaat niet te veranderen. We moeten ons er van bewust zijn dat er een aantal diplomatieke initiatieven onderweg zijn, bilateraal, maar ook multilateraal.'

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees