Strenge erkenningsvoorwaarden op komst voor financiële planners

De financiële waakhond FSMA heeft een aantal regels opgesteld waaraan de financiële planners zich zullen moeten houden. Net als andere spelers in de financiële sector zullen de planners hun activiteiten binnenkort niet meer kunnen uitoefenen als ze geen vergunning hebben, zo staat woensdag in de krant De Tijd.

De voorwaarden om een erkenning te krijgen als financieel planner of ’onafhankelijk vermogensadviseur, zoals de FSMA ze ook noemt, zijn behoorlijk streng.

Ze mogen hun activiteiten alleen uitoefenen via een vennootschap met een minimumkapitaal van 75.000 euro en er geldt een cumulverbod met een aantal andere activiteiten waaronder die van bankier, verzekeraar of vastgoedmakelaar.
 
De financieel planners mogen ook geen bevoorrechte band hebben met aanbieders van beleggingsproducten en, vooral, ze mogen niet langer commissie-inkomsten halen uit de verkoop van beleggings- en verzekeringsproducten.
 
Financiële planners adviseren vermogende particulieren over de manier waarop ze hun vermogen best structureren: juridisch, fiscaal en financieel. Het gaat om een relatief nieuw maar snelgroeiend fenomeen in de financiële sector in ons land. Tot nu toe ontsnapte deze categorie echter aan elke vorm van toezicht, maar die tijden zijn voorbij.
 
Het toezicht en vergunningsplicht moet leiden tot een effen speelveld met andere spelers zoals private bankiers en vermogensbeheerders, en een betere bescherming bieden aan spaarders en beleggers.
Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees