Aantal Britse werklozen onverwacht gestegen

Aantal Britse werklozen onverwacht gestegen

Gouverneur van de Engelse nationale bank Mervyn King. Foto: © Kathy Willens

In mei is het aantal Britse werklozen onverwacht gestegen met 8.100 tegenover april, meldt het Britse Bureau voor Nationale Statistiek (ONS). Dat zou erop kunnen wijzen dat de arbeidsmarkt begint te bezwijken onder de schuldencrisis in Europa. Economen hadden eerder een daling van 4.000 verwacht. De werkloosheidsgraad in Groot-Brittannië blijft constant op 8,2 procent.
'Voor de komende weken en maanden zal veel afhangen van de crisis in de eurozone, en het effect dat die crisis uitoefent op de Britse economie', aldus econoom Philip Shaw. 'De boodschap is dat de economie niet groeit, en misschien krimpt.'
 
De cijfers suggereren dat het herstel van de arbeidsmarkt stoom aan het verliezen is, wat druk legt bij Brits premier David Cameron. Volgens de oppositiepartij Labour zorgden Camerons besparingen voor de eerste ’double dip’-recessie sinds de jaren ’70, en dat op een moment waarop de eurocrisis een schaduw werpt over de economische vooruitzichten.
 
De Bank of England stond op het punt om in de markt te interveniëren, zo blijkt uit notulen van de jongste vergadering van 6 en 7 juni, maar was teveel verdeeld. Bankgouverneur Mervyn King wilde het obligatie-inkoopprgramma met 50 miljard pond uitbreiden, maar binnen het monetair comité werd hiervoor geen meerderheid gevonden.
 
Het is voor het eerst sinds 2009 dat King geen meerderheid vindt.
 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees