Audenaert vier maanden geschorst

'Schorsing Audenaert is verlengbaar'

'Schorsing Audenaert is verlengbaar'
Voormalig 'superflik' Glenn Audenaert is voor vier maanden geschorst. Hij zou zich onder meer schuldig gemaakt hebben aan (passieve) corruptie, onwettig gebruik van politiegegevens en schriftvervalsing. De kans dat Audenaert (56) nog ooit terugkomt aan het hoofd van de Brusselse federale politie is bijzonder klein geworden.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en Justitieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) hebben getekend voor de schorsing van Glenn Audenaert, voormalig hoofd van de Brusselse federale politie, die eerder al voor tien dagen op non-actief was gezet. De ministers hebben die schorsing nu bekrachtigd en verlengd tot 4 maanden.

De schorsing van vier maanden "eventueel verlengbaar". Dat zeggen minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) en haar justitiecollega Annemie Turtelboom (Open Vld)in een persbericht. De dringende ordemaatregel volgt op de inbeschuldigingstelling "voor zeer ernstige feiten" en moet de goede werking van de politiediensten vrijwaren, luidt het.

Turtelboom en Milquet bevestigen in een gezamenlijk persbericht de schorsing van Audenaert. Het gaat om een bekrachtiging van de "dringende ordemaatregel" die vorige week al was afgekondigd door directeur-generaal ad interim Valère Decloet.

De kans dat Glenn Audenaert ooit nog aan het hoofd van de Brusselse federale politie zal staan, wordt steeds kleiner. Valère De Cloet, directeur-generaal ad interim van de federale politie, neemt sinds maandag de functie van Audenaert waar.

Onwettig gebruik van politiegegevens

De schorsing is een zoveelste schakel binnen een gerechtelijk onderzoek naar onder meer onwettig gebruik van politiegegevens dat al meer dan een jaar in Dendermonde loopt. Audenaert zou voor een bevriende zakenman opzoekingen gedaan hebben in de politiedatabank. 

In 2010 viel de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) binnen in het huis en het bedrijf van een groothandelaar in groenten en fruit, waar de speurders bij toeval een kopie van een brief van de handelaar gericht aan Glenn Audenaert vonden. In die brief vroeg de groothandelaar aan Audenaert of hij in de politiecomputer een Brits bedrijf wilde natrekken. Omdat het niet de taak is van politiemensen om politiedatabanken te gebruiken om privépersonen te helpen, speelde de BBI de verdachte brief door aan het parket van Dendermonde voor verder onderzoek.

Uiteindelijk startte onderzoeksrechter Paul De Bruecker een heus corruptieonderzoek tegen de directeur van de Brusselse federale gerechtelijke politie. Tijdens het onderzoek werd de telefoon van Audenaert afgeluisterd en plozen de speurders zijn rekeningen na.

Volgens de speurders hield Audenaert er een levensstijl op na die hij moeilijk met zijn loon en zijn representatiekosten alleen kon bekostigen. Het gerecht ontdekte over een periode van een aantal maanden cash-stortingen ter waarde van enkele tienduizenden euro op de rekening van Audenaert.

Nummer twee

Audenaert is al de tweede topflik op een jaar tijd die een stap opzij moet zetten. Vorig jaar stapte commissaris-generaal Fernand Koekelberg nog op na een pijnlijk incident over de aankoop van Delvaux-koffers en dure zakenreizen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees