Vier keer meer inbreuken op woonkwaliteitsnormen in tien jaar tijd

Van den Bossche: 'Meer kwaliteitsbewaking nodig op huurmarkt '

Van den Bossche: 'Meer kwaliteitsbewaking nodig op huurmarkt '

Freya Van den Bossche. Foto: © BDW

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche wil in de toekomst meer kwaliteitsbewaking op de sociale en de private huurmarkt versterken. Dat zei ze bij de voorstelling van het jaarverslag van de Vlaamse Wooninspectie. Uit de bespreking van tien jaar Vlaamse Wooninspectie bleek overigens dat in die tijd vier keer meer pv’s werden opgesteld voor inbreuken op woonkwaliteitsnormen.

De Vlaamse Wooninspectie heeft in tien jaar tijd vier keer meer inbreuken op woonkwaliteitsnormen vastgesteld. Het aantal pv's ging van 550 naar zowat 2.000 per jaar. Dat blijkt bij de voorstelling van het jaarverslag van de Vlaamse Wooninspectie, woensdag bijgewoond door Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a).

'Meer kwaliteitsbewaking nodig'

De minister wil in de toekomst meer kwaliteitsbewaking op de sociale huurmarkt. Ze wil ook de private huurmarkt versterken. 'Vooral op vlak van sociale woningen is er heel wat nood aan renovaties', klonk het woensdag. 'Er zijn het laatste jaar heel wat meer renovatiedossiers. Het voorziene budget is met 100 miljoen toegenomen, waardoor 1.300 sociale woningen extra gerenoveerd kunnen worden.'

In het najaar komt ook een campagne om eigenaars te overtuigen hun woning via een sociaal verhuurkantoor op de markt te brengen. Met 2 miljoen euro extra moet dat aantal woningen verdubbelen tot 12.000.

Huurgarantiefonds

Voor de private markt wordt binnenkort het 'huurgarantiefonds' gelanceerd. Daar werd 2,5 tot 3 miljoen euro voor vrijgemaakt. Verhuurders kunnen zich laten verzekeren tegen wanbetaling en huurders krijgen de mogelijkheid om ergens tot een jaar te blijven wonen, terwijl ze hun financiële problemen aanpakken.

Daarnaast wordt in het najaar een website gelanceerd waar huurders en verhuurders kunnen berekenen wat een faire huurprijs is voor een bepaalde woning in een bepaalde streek.

Om krotverhuurders verder aan te pakken, wordt ook nog een draaiboek voor lokale overheden opgesteld met informatie hoe ze slachtoffers op kosten van de verhuurder kunnen herhuisvesten. Ten slotte wordt ook nog gewerkt aan een decreet dat rechtbanken meer vrijheid geeft voor gepaste bestraffingen.

Huurders grootste risicogroep

Daar waar de Wooninspectie in de beginjaren vooral actief was in Gent en Antwerpen, bestrijkt haar actieterrein nu 140 gemeenten. De afgelopen tien jaar werden 3.803 panden geverbaliseerd, goed voor 11.656 woonentiteiten.

Uit het jaarrapport van de Vlaamse Wooninspectie blijkt dat de meest flagrante inbreuken op de woonkwaliteitsnormen worden vastgesteld bij de verhuur van kamers, maar ook appartementen en studio’s. Belangrijkste gebreken zijn elektrocutiegevaar en vocht.

Herstelvordering

Sinds 2007 kunnen wooninspecteurs via het parket of de burgerlijke rechtbank ook een zogenaamde herstelvordering laten opleggen aan eigenaars. Die verplicht de verhuurder om zijn woning binnen een opgelegde termijn opnieuw in een aanvaardbare staat te brengen.

In 2011 werden er voor 345 panden, of in totaal 1.058 wooneenheden, een herstelvordering opgelegd. Dat brengt het totaal sinds 2007 op 1.149 panden of 3.707 woningen.

Ook het effect wordt zichtbaar: in 2011 werden 119 panden of 308 woonentiteiten volledig hersteld. Dat brengt het totaal aantal panden dat dankzij de herstelvordering opnieuw bewoonbaar werd gemaakt op 279 en het aantal wooneenheden op 562. Het meest aantal van die panden ligt in Gent (45), het minst in West-Vlaanderen (7). Daar komt verandering in, waarschuwt de wooninspectie, met een nieuwe wooninspecteur en afspraken met de parketten rond het vervolgingsbeleid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees