Mama

Glas wijn per dag niet slecht voor zwangere vrouwen

Glas wijn per dag niet slecht voor zwangere vrouwen

Foto: Shutterstock

Aanstaande mama’s die van een goed glas wijn houden, mogen er dagelijks eentje drinken. Althans, dat beweren Deense onderzoekers.

Overmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan tot ernstige gezondheidsproblemen, gedragsstoornissen, misvormingen en een laag IQ leiden bij je baby. Maar een glas wijn per dag heeft geen negatief effect heeft op de evolutie van het kind. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen.

De vorsers observeerden 1.628 vrouwen en hun kinderen vanaf de zwangerschap tot vijf jaar na de geboorte. Daaruit concluderen ze dat vrouwen die wekelijks acht kleine hoeveelheden alcohol opnemen, geen schade berokkenen aan hun nakomelingen. Zonen en/of dochtertjes van moeders die deze grens overschrijden hebben wel meer kans om aandachtsproblemen te ontwikkelen.

‘We willen moeders in spe niet stimuleren om te drinken, maar we proberen wel om vrouwen gerust te stellen die in de eerste weken van hun zwangerschap alcohol gedronken hebben’, aldus hoofdonderzoeker Ulrik Schiøler Kesmodel in The Daily Mail. Gynaecoloog Patrick O'Brien spreekt de onderzoeksresultaten tegen. Hij meent dat je alcohol beter mijdt in het eerste trimester. Daarna mag je een of twee keer per week een glas nuttigen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees