Mode

De minirok blaast vijftig kaarsjes uit

De minirok blaast vijftig kaarsjes uit

Mary Quant, 1964 Foto: Photonews

Exact vijftig jaar geleden zou de Britse modeontwerpster Mary Quant haar eerste minirok verkocht hebben in haar boetiek Bazaar aan King's Road in Londen. Enkele weken daarna dook het kledingstuk op in de Britse Vogue, om daarna nooit meer het modebeeld te verlaten.

Pas in 1965 brak het woord minirok voor het eerst door, maar de zoom van de rokken was al enkele jaren aan het opschuiven. Mary Quant zette drie jaar eerder de wereld op zijn kop met haar eerste ontwerpen. De rok die hoog boven de knie eindigde en genoemd werd naar haar favoriete auto, de Mini, was het uithangbord van haar razend populaire collecties. Kort daarna werd de eerste minirok getoond in de Britse Vogue.

De uitdagende nieuwe mode verspreidde zich maar geleidelijk aan. Toen de Franse ontwerper André Courrèges en andere grote Parijse couturehuizen hun eigen wat frivolere versie van de oorspronkelijk rechte minirok creëerden, was er echter geen houden meer aan. De minirok werd het symbool bij uitstek voor de bevrijding van de vrouw. 

Ook in de jaren zeventig was de mini niet weg te denken, onder meer in de punkbeweging waar lederen of tartan varianten werden gecombineerd met provocerende T-shirts. In de jaren tachtig werd het kledingstuk dan weer een stuk 'volwassener', toen carrièrevrouwen het combineerden met blazers, tot zogenaamde power suits. De voorbije twintig jaar varieerde de roklengte tussen mini, midi en maxi, maar de simpele minirok is al die jaren een basisstuk gebleven.

Controverse

Niet alleen bij zijn introductie zorgde de minirok voor hoog oplopende discussies - sommige landen zoals Nederland legden zelfs een verbod op de minirok. Enkele Afrikaanse landen argumenteerden dan weer dat de verspreiding van AIDS zou worden vertraagd als vrouwen stopten met het dragen van een minirok.

Een redenering die in 2000 nog eens werd bovengehaald in Swaziland, een klein koninkrijk in het zuiden van Afrika, toen de minirok daar verboden werd voor schoolmeisjes. Maar ook in Indonesië werd onlangs nog gediscussieerd over een minirokverbod voor alle vrouwen, omdat de kledingstukken 'te pornografisch' zijn.

Hoe ingeburgerd de minirok dan wel mag zijn, ook vandaag durft hij nog vaak ongewenst gedrag uitlokken. Zo werd vier jaar geleden in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg nog betoogd tegen de aanrandingen van minirokdraagsters, nadat een 25-jarige vrouw in minirok seksueel belaagd werd door mannen die haar wilden straffen voor haar zogenaamde 'schaamteloze' kleding. Of hoe hét symbool voor de bevrijding van de vrouw het vijftig jaar na datum nog wel eens zwaar te verduren krijgt.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees