Vlaams Belang wil CD&V-achterban waarschuwen voor lokale kopstukken

Het Vlaams Belang plant een campagne waarbij aan de lokale achterban van een aantal CD&V-kopstukken uitgelegd wordt wat die "momenteel aan het aanrichten zijn" bij de splitsing van BHV en de hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV, die momenteel in Senaat en Kamer besproken wordt.

Met de actie viseert de partij staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (Mol), gewezen Justitieminister Stefaan De Clerck (Kortrijk), en de Vlaams-Brabantse parlementsleden Michel Doomst (Gooik), Sonja Becq (Meise), Carl Devlies en Peter Van Rompuy (Leuven).

Het Vlaams Belang gaat zo’n 100.000 pamfletten verspreiden in de betrokken gemeenten over de verantwoordelijkheid van de lokale CD&V-kopstukken, waarbij in een apart kaderstuk benadrukt wordt dat ook de N-VA boter op het hoofd heeft.

Senator Bart Laeremans lichtte zijn grootste bezwaren toe tegen de hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV. Doordat gekozen is voor het model-Maingain (FDF) in plaats van het model-Vandenberghe (CD&V) wordt de bevoegdheid van de Franstalige rechtbanken uitgebreid over alle 55 gemeenten van het arrondissement. De vereenvoudiging van de procedure tot taalwijziging is voor Laeremans "zeer gevaarlijk", onder meer omdat justitie op Belgisch niveau geblokkeerd wordt.

Ook de detachering van Franstalige magistraten uit Brussel naar Vlaams-Brabant en de bepaling dat de procureur van Brussel steeds een Franstalige moet zijn en zijn adjunct een Nederlandstalige is een doorn in het oog van het Vlaams Belang. Tenslotte blijft de partij de "schandalige en volkomen absurde verhouding 20N/80F" voor de nieuwe rechtbanken verwerpen.

Kamerlid Barbara Pas hekelde het feit dat de ’institutionele meerderheid’ geen enkele ruimte liet voor een echt parlementair debat. Zowel staatssecretaris Verherstraeten als oud-justitieminister De Clerck hebben volgens haar ook op basis van foute gegevens de 20/80-verdeling verdedigd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S