EU-Commissie ontkent akkoord over opkopen obligaties door Noodfonds

EU-Commissie ontkent akkoord over opkopen obligaties door Noodfonds

Met name de Italiaanse premier Mario Monti pleit voor soepele regels voor de aankoop van obligaties van probleemlanden door het EFSF. Foto: AFP

Het opkopen van obligaties door het Europese noodfonds EFSF is 'financiële paracetamol'. Zo heeft een zegsman van de Europese Commissie woensdag gereageerd op berichten als zou er een akkoord in de maak zijn om middels de aankoop van schuldpapier de rentedruk op Spanje en Italië te verlichten.

Volgens sommige Europese media zouden de Europese leiders ernstig overwegen om het EFSF toe te staan om obligaties van in moeilijkheden verkerende eurolanden op te kopen. Het zou de eerste keer zijn dat het EFSF dergelijke ingrepen zou doen.

Eerder woensdag verscheen het bericht dat Duitsland op de G20 geplooid zou zijn voor de verzuchtingen van de Italiaanse premier Monti en de Franse president Hollande. Zij pleiten ervoor dat het Europese Noodfonds (EFSF) overheidsobligaties van probleemlanden zou overkopen. Dat daarover een akkoord zou zijn, wordt nu dus formeel ontkend. 

Onder meer de woordvoerder van van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn zei woensdag dat hij geen weet had van een dergelijke verzoeken, en al helemaal niet van een akkoord. Hij wees er bovendien op dat dergelijke operaties geen substituut mogen vormen voor begrotingsdiscipline en structurele hervormingen.
 
'Het kan de markten wat kalmeren voor een tijdje, maar verhelpt niets aan de oorzaken van de onrust op de financiële markten' luidde het.
 
'Opkopen door EFSF verbonden aan voorwaarden'
 
De woordvoerder herinnerde eraan dat het opkopen van staatspapier door het EFSF aan een hele reeks voorwaarden is verbonden.
 
Niet enkel moet de Europese Centrale Bank eerst nagaan of er uitzonderlijke financiële omstandigheden en risico’s voor de financiële stabiliteit bestaan, de banken van het land in kwestie mogen evenmin met solventieproblemen kampen. Ook moet het land instemmen met hervormingen en versterkt Europees toezicht.
 
Spaanse en Italiaanse rentes flirten met gevarenzone
 
Hoewel ze woensdag opnieuw wat daalde, bevindt de rente die Spanje moet betalen om vers geld op te halen zich al een tijdje in de gevarenzone. Zo schoot de rentevoet op tienjarig staatspapier deze week door het plafond van 7 procent, wat als onhoudbaar wordt aanzien.
 
In de Spaanse slipstream staat ook de Italiaanse rente weer onder druk. Met name Italië zou aandringen op meer soepele regels voor de aankoop van obligaties door het EFSF. 
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees