Slachtoffer had zwaar en turbulent leven

HEPPEN - Op het assisenproces over de moord op Gwenn Vangestel getuigde woensdagnamiddag haar moeder, Rita Walravens (60), een gepensioneerde onderwijzeres. Uit haar emotionele en serene getuigenis bleek dat Gwenn, die op 9 juli 2009 door haar 15-jarige dochter Joy en 17-jarig ex-liefje Dimitri Lemmens vermoord werd, geen gemakkelijk leven had, met verschillende afgesprongen relaties.

Lemmens zelf luisterde onverstoord naar het relaas van Rita, die de voogd is van de elfjarige tweeling van het slachtoffer. Opvallend is dat voorzitter Dirk Thys haar vroeg waarom de vrouw dinsdag niet naar de getuigenis van Joy is komen luisteren. 'Ik heb het gedaan omdat ik wist dat Joy zich voor mij zou schamen en dat ze dan zou blokkeren. Ik kan er nu inkomen dat Joy in dat half jaar in 2009 in een uitzichtloze situatie zat waarin ze waarheid en leugen niet van elkaar kon onderscheiden', antwoordde Rita.

'Ik en mijn man leven nu in functie van de tweeling. Die weten nog niet exact wat er gebeurd is en ze weten niet dat hun grote zus mee verantwoordelijk is. Een van de twee zei kort na de feiten letterlijk, die Dimi heeft dat gedaan. De meisjes praten nog veel over hun mama', vertelde Rita.

'Drie jaar geleden is hen gezegd dat Joy stout was en naar een internaat moest. Ze stellen nog geen vragen over haar rol. Zolang die er niet zijn, wil ik het niet forceren. Ik zocht langzaam aan contact met Joy omdat wij de enige steun en familie zijn in haar leven. Om de veertien dagen komt ze bij ons op weekend. De tweeling kijkt uit naar de weekends', aldus Rita.

Scheiding

Rita en haar man wisten al snel dat Dimitri geen goede jongen was voor hun kleindochter Joy. De moeder van Gwenn, die in 1973 geboren werd, scheidde zelf van haar man, die voor hun dochter een muziekopleiding belangrijker vond dan een schoolopleiding.

'Ik heb de scheiding aangevraagd toen er eens fysiek geweld was van mijn man ten opzichte van Gwenn. Ze belandde in een depressie en werd in 1991 opgenomen in de psychiatrie. Dan vernam ik van het seksueel misbruik door haar vader. Gwenn was niet meer te herkennen. Ze was agressief en bezeerde zichzelf met scheermesjes. In de psychiatrie leerde ze Marc V. kennen, die er zat wegens alcoholmisbruik. Marc was de vader van Joy. Na een relatie met een Johny leerde ze Luc kennen met wie ze trouwde en de tweeling kreeg. Er volgde een scheiding.'

'Toen de tweeling bijna een jaar oud was, beroofde hij zich van het leven. Dat was een grote schok voor Gwenn en Joy. Over het laatste half jaar van Gwenn kan ik niets vertellen', besloot Rita.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio