Interieur

Bartel Van Riet helpt je aan een bloemrijk terras

Heb je wel zin in een bloembak of -pot op je terras en mag het wat meer zijn dan de obligate geraniums of de klassieke, maar kleverige petunia's? Onze groenman Bartel Van Riet en zijn strijdmakkers Gie, Tomas en Nander van tuinbedrijf De Tree Musketiers kennen tal van alternatieven. Een boom in een terraspot: dat is prachtig.

Oh, die oleanders zien er fantastisch uit onder de Italiaanse zon! Maar wat een desillusie is het, als de metershoge kleurrijke struiken uit onze vakantiedromen het hier op ons Vlaamse terras gewoon vertikken om te bloeien. Een drama is dat evenwel niet, het is echt niet nodig om te proberen de zuiderling uit te hangen in een wisselvallig landje als het onze. Wie creatief omspringt met inheemse planten zal evengoed ontzag wekken bij buren en vrienden en, vooral, met volle tevredenheid op zijn eigen terras kunnen zitten.

Roos met rozemarijn
Neem nu rozen: de klassieker der klassiekers en toch worden ze veel te weinig gebruikt in een terraspot. Ze lenen zich er uitstekend toe en ze geven het beste van zichzelf van mei tot Kerstmis. Kies ziekteresistente, doorbloeiende soorten voor 100 procent garantie op succes. Een mooie heesterroos is de Ballerina, met kleine, lichtroze bloempjes met een wit hart. In het assortiment van wijlen Louis Lens –rozenkweker met grote faam– zit de Ballerina als stamroos: ideaal voor in een bloempot. Het smalle, kale stammetje kan in de pot het gezelschap krijgen van romantische lavendel of pittige rozemarijn. Een roos in een pot heeft maar één topprioriteit: gieten! Na een zomerse dag kan ze makkelijk 10 liter water gebruiken. Wat niet wil zeggen dat ze een permanent voetbad verkiest: zorg voor een goede drainage en laat weggelopen water niet in de schalen staan. Tijdens het groeiseizoen kan extra mest zeker geen kwaad: vloeibare rozenmeststof is handig en reukloos.

Boompje opzetten
Terug naar de populaire jongens voor terraspotten. In strakke tuinen doen hosta's het goed in een pot, of de juiste soort bamboe, of siergrassen. En wauw, machtig mooi is dat, zoals de olijfboom groeit op een Griekse heuvel tegen de azuurblauwe lucht! Ook in Vlaamse tuincentra worden ze gretig gekocht, de 'winterharde' olijfboompjes en heuse -bomen. Maar zo'n grotere olijfboom is peperduur en het jammere is dan dat je hem in de winter toch veiligheidshalve onder plasticfolie moet verbergen, of je een verschot in je rug moet sleuren om de loodzware bak in je garage te krijgen.

Nochtans, wie een boompje wil opzetten op zijn terras, hoeft echt niet te kiezen voor een gehypete, maar onbetaalbare olijfboom. Onder 'boom' verstaan wij groenmannen ook geen steriele dwergconifeer. Er is geen enkel bezwaar om een sterk groeiende boomsoort in een pot te zetten. De beperkte ruimte voor zijn wortels en de wijde actieradius van jouw snoeischaar zullen de boom binnen aanvaardbare proporties houden.

De boodschap is: gewoon op zoek gaan naar een jonge boom. Zaailingen van berken, kastanjes, liguster, vlierbomen, beuken, elzen en eiken zijn gratis te vinden waar grote bomen staan, en in de boomkwekerij koop je voor weinig geld plantgoed van de meeste inlandse bomen. De felgroene pseudoacacia (Robinia) staat prachtig en doet het prima in een pot: het loof onstuimig wild gegroeid of netjes in een bol geknipt. Ook fruitbomen kunnen zonder problemen in een pot en in ruil voor een goede verzorging geven ze elk jaar fruit. Er bestaan soorten die speciaal gekweekt worden voor het leven in een pot, zoals de Ballerina –nu hebben we het niet meer over de rozensoort, maar over de miniappelboom waarvan het fruit direct op de stam groeit. Het plaatje wordt compleet met kruiden of eenjarige bloemen onderaan de stam in de pot: munt, salie, rozemarijn, tijm, capucientjes...

Voor een oosters tintje is een Fatsia een leuke keuze: de meeste mensen kennen die als kamerplant maar ze kunnen best zware vorst aan en ze groeien op plaatsen waarvan je dacht dat het onmogelijk was! De Aucuba is een goeie soort. Te combineren met azalea's en zet er nog een pot met een Japanse esdoorn naast –met zijn mooie, rode blaadjes, maar je kan ook de groene soort kiezen– om helemaal in oosterse sferen te geraken.

Een boom heeft een goeie pot nodig. Terracotta potten zijn heel mooi, maar het vocht verdampt er sneller in, dus voor deze grote drinkers is het een goed idee om kunststoffen potten te kiezen. Met gaten voor drainage, want veel gieten is geen synoniem voor verzuipen en laten rotten. In de zomer heeft een boom-in-pot sowieso élke dag water nodig en om de twee weken kan hij meststof gebruiken. Snoeien gebeurt best in de nazomer.

Ook leuk:een tegeltuin
Een leuk alternatief voor een bloembak op je vensterbank, is een stoeptuintje in de stad. Enkele stoeptegels eruit, klimplant erin, een paar bloeiende meerjarigen erbij... meer hoeft het niet te zijn. Kijk er wel de reglementen van het gemeentebestuur op na. Ook zonnebloemen en stokrozen zijn prachtig tegen de gevel en zullen voorbijgangers prompt een beter humeur bezorgen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees