Federal Reserve verlengt stimulusmaatregelen

Federal Reserve verlengt stimulusmaatregelen

Foto: epa

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, zal 'Operatie Twist' uitbreiden. Het gaat om een maatregel waarbij effecten met een korte looptijd verkocht worden en waarbij de Fed de opbrengst belegt in obligaties met lange looptijd. Het programma wordt versterkt met 267 miljard dollar tot het einde van het jaar. De centrale bank hoopt zo de werkloosheid te bestrijden.

Operatie Twist moet de langetermijnrente drukken en de financiële omstandigheden beter maken, zo luidde de uitleg van het Federal Open Market Committee na twee dagen vergaderen in Washington. 'De groei in werkgelegenheid is de laatste maanden vertraagd, en de werkloosheidgraad bijft hoog', stelt de commissie. 'De gezinsuitgaven lijken aan een trager tempo te stijgen dan eerder in het jaar.'

De werkloosheidsgraad in de VS blijft al sinds februari 2009 steken boven 8 procent. Operatie Twist werd aangekondigd in september en zou deze maand aflopen. Het hield in dat de Fed voor 400 miljard dollar aan kortlopend schuldpapier zou verkopen en vervangen door hetzelfde bedrag aan papier met langere looptijd. Tegelijk houdt de centrale bank haar rentepeil al sinds december 2008 onafgebroken op bodemniveau, dicht bij 0 procent.

Verder zegt de Amerikaanse centrale bank dat het 'bereid is verdere maatregelen te nemen om een sterker economisch herstel te bekomen'.

Amerikaanse groeivooruitzichten naar beneden

De Fed heeft ook de groeivooruitzichten voor de komende jaren naar beneden bijgesteld.

Ze gaat nu uit van een economische groei dit jaar van 1,9 à 2,4 procent, terwijl in april nog werd uitgegaan van 2,4 à 2,9 procent groei. Voor 2013 wordt gerekend op 2,2 à 2,8 procent groei, tegenover 2,7 à 3,1 procent in eerdere vooruitzichten. En voor 2014 wordt gerekend op een economische groei van 3 à 3,5 procent, in plaats van 3,1 à 3,6 procent.

De Fed gaat er ook vanuit dat de werkloosheidsgraad eind dit jaar zal uitkomen op 8 à 8,2 procent. In april was de Fed nog uitgegaan van 7,8 à 8 procent werkloosheid. Ook de inflatievooruitzichten worden naar beneden bijgesteld: 1,2 à 1,7 procent, in plaats van 1,9 à 2 procent.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees